Menu 

Kamilica u obliku čaja se veoma često koristi u većini zemalja širom sveta. Iako blagog ukusa i izgleda, njena lekovitost je veoma snažna.

Kamilica se koristi u dva oblika, kao čaj i kao ulje i oba su podjednako delotvorna za mnoge bolesti posebno ako se koriste na pravi način i sa određenom merom opreza. Otkrijte sve snažne dobrobiti blage kamilice u obliku čaja i obliku ulja.

Lekovita svojstva ulja od kamilice

ulje kamilice

Antiseptik i antibiotik. Ulje kamilice se koristi za čišćenje i prevenciju od nastanka infekcija kad se koristi na koži. Odlično je sredstvo za održavanje zdravlja kose i kože i što je najbolje ne oštećuje vlasište. Poznato je kao delotvorno sredstvo za uništavanje vaški, a potpomaže pri sprečavanju širenja kožnih infekcija.

Antistres sredstvo. Ovo je sigurno jedan od najpopularnijih i najrasprostranjenijih načina upotrebe kamilice. Kamilica deluje kao  antidepresiv, pomaže da smirimo živce i ublažimo znakove anksioznosti. Deluje kao blago sredstvo za opuštanje.

Sredstvo protiv bolova. Mnogi ljudi koji pate od bolnih migrena pomoć traže kod kamilice jer im pomaže pri ublažavanju bolova kako onih uzrokovanih migrenom tako onih u mišićima i zglobovima. Pomoći će vam da se intenzitet bolova i otoka smanji.

Antiupalno sredstvo. Evropljani su vekovima unazad otkrili da se kamilica može veoma uspešno koristiti u obliku krema za kožu jer neguje iritiranu kožu, smanjuje osip, omekšava kožu i ublažava opekotine izazvane suncem. Pojedina istraživanja su pokazala da je kamilica veoma delotvorna u lečenju hroničnih bolesti kože kao što je ekcem.

Da biste se rešili upala na koži dodajte čaj ili ulje od kamilice u opuštajuću kupku ili napravite tople obloge koje ćete stavljati na bolna i upaljena mesta na koži.

Ulje kamilice se može koristiti za ispiranje usta jer rešava probleme sa ranama u ustima uzrokovanih hemoterapijama i taerapijama radijacijom, takođe pomaže kod očuvanja zuba i bolesti desni.

Kamilica pomaže pri jačanju mišića, kože i unutrašnjih organa tako što podiže nivo energije. Takođe, detoksikuje organizam i čisti urinarni trakt. Poznato je i njeno delovanje kod prehlada, gripa i kolika kod novorođenčadi.

Lekovita svojstva čaja od kamilice

čaj od kamilice

Umiruje stomak. Grčevi i oštri bolovi u stomaku su veoma česta pojava kod onih koji pate od bolesti creva. Kamilica je kao stvorena za ublažavanje grčeva i za odagnanje neugodnog osećaja iz stomaka.

Jača imunitet, opušta mišiće. Dokazano je da kamilica ojačava antibakterijsku sposobnost organizma, jača imunitet i to tako što povećava nivo hipurata (biljne komponente – fenoli) i pojačava sposobnost organizma da se sam bori protiv infekcija i bolesti.

Ublažava PMS i menstrualne bolove. Opuštajući efekat čaja od kamilice veoma je delotvoran na menstrualne grčeve i simptome PMS-a. Pijenjem čaja od kamilice tokom ovog osetljivog perioda podižete raspoloženje i smirujete živce.

Lepša koža. Antibakterijska svojstva čaja od kamilice pomažu koži da smiri upaljena područja i ublaži one mrske crvene fleke na licu. Napravite jednostavnu pastu sa čajem od kamilice i kukuruznim brašnom, nanesite na lice i ostavite da se osuši. Nakon toga lice obrišite mekanom krpicom. Razliku ćete primetiti već nakon prvog puta.

sušena kamilica

Mere predostrožnosti

Nuspojave. Kamilica spada među biljke uglavnom sigurne za upotrebu, ali može izazvati pospanost, velike količine mogu izazvati mučninu, povraćanje i alergijske reakcije. Kamilica spada u porodicu margareta i ako ste alergični na ovo cveće ne bi trebalo da koristite niti kamilicu.

Rizici. Kamilica sadrži kumarin i ima veoma blago svojstvo razređivanja krvi koje je najprimetnije pri uzimanju većih količina kamilice duži vremenski period. Ako treba da idete na neki hirurški zahvat bilo bi dobro da ne uzimate kamilicu najmanje dve nedelje pre operacije.

Interakcije. Kao i za svaki suplement ili biljni proizvod i pre korištenja kamilice trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom. Potencijalne interakcije moguće su sa lekovima poput aspirina, ibuprufena, naproksena, sedativa i lekova koji razređuju krv. Kamilica može imati interakciju sa drugim suplementima, posavetujte se sa lekarom ukoliko koristite ginko bilobu, kantarion ili beli luk.

Trudnoća. Najbolji dokaz da kamilicu treba izbegavati tokom trudnoće jeste činjenica da ona opušta mišiće urinarnog trakta i na taj način povećava rizik od spontanog pobačaja, trebalo bi je izbegavati i tokom perioda dojenja, a pre nego kamilicu date vašoj bebi posavetujte se sa lekarom.

Preporučena dnevna doza. Kad su u pitanju suplementi na bazi kamilice preporučuje se doza od 400-1600 mg dnevno.

Piši!
Širi dalje!
6 komentara
 1. Neda Minic

  svako juro kad ustanem

 2. Nada Vlahovic

  retko!

 3. Marija Keko Lončar

  Svako vece:-)

 4. Slavka Krstic Ex Vasic

  E ja ga vala pijem celi dan

 5. Kako da prehrambenim navikama poboljšate san | LifePress magazin

  […] Ovo je kalsik za koji većina zna, ali šolja ovog čaja od kamilice zaista može da vam pomogne da lakše utonete u san. Više o kamilici OVDE. […]

 6. Rešite se podočnjaka! | LifePress magazin

  […] bolji rad krvnih sudova dok su biljni čajevi, posebno kamilica ( više o kamilici pročitajte OVDE) bolji za crvenilo i […]

Napišite komentar