Menu 

Poznato nam je koliko je med zdrav i zašto se smatra superhranom, a kada mu dodate još i lekovito bilje, dobićete ukusnu hranu i pravi prirodni lek.

Pročitajte kako da napravite med sa ružinim laticama i lavandom (možete koristiti i cimet, karanfilić, ruzmarin, žalfiju, mentu, vanilu).

Lavanda

lavender-afsi

 

Pripremite sušenu ili svežu lavandu i napunite sa njom 1/4 tegle srednje veličine, dodajte med i ostavite da stoji 3 do 4 sedmice. Posle, procedite, uklonite lavandu, a  dobijeni med uspite u čiste tegle. Naravno, lavandu možete kombinovati, recimo, sa žalfijom ili sa vanilom. Da biste poboljšali boju, ukus i blagotvorna dejstva svog novog melema, dodajte i malo pčelinjeg polena.

Divlja ruža

flower_-_Wild_rose

Po ovom receptu ćete dobiti vrlo ukusan med bogat vitaminom C, mineralima i nutrijentima. Možete ga koristiti kao slasticu ili prirodni zaslađivač prilikom pripremanja deserta, ali i kao masku za lice. Pripremite je na isti način kao i med sa lavandom.

honey_herbal_1

Ukoliko imate masnu kožu, najbolje je da med obogatite nekom od ovih biljaka i smesu koristite kao masku ili sredstvo za čišćenje lica: ruzmarin, lavanda, žalfija, majčina dušica, divlja mirođija, limunova trava, listovi jagode, peršun, menta. Za suvu kožu koristite: neven, ružu, lavandu, gavez (samo za vanjsku upotrebu), hajdučku travu anis, peršun, maslačak i kamilicu.

Ukoliko imate normalnu kožu možete koristiti bilo koju od navedenih kombinacija, ili spajati više biljaka sa medom.

Da li ste znali da su istraživanja pokazala da je čisti med mnogo efektivniji od običnog sirupa za kašalj, a ukoliko mu dodate žalfiju, koja jača pluća i ima antibakterijska svojstva, dobićete savršeni prirodni sirup protiv kašlja.?

Neka vam pređe u naviku da svake jeseni imate napravljen med sa žalfijom, da biste bili spremni kada dođe vreme prehlade. Možete ga uzimati kao i vaš obični sirup za kašalj ili rastopljen u šolji čaja.

Pročitajte i tekst Propolis – prirodni antibiotik.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar