Menu 

Bokvica ili trputac je veoma rasprostranjena biljka čiji se listovi vekovima koriste u narodnoj medicini. To je ona biljka koju smo kao deca stavljali na ogrebotine ili rane da što pre zarastu. Otkrivamo vam njena mnogobrojna lekovita svojstva.

Bokvica je jedna od devet svetih biljka koje se spominju među drevnim spisima anglosaksonskog naroda. Tokom 16. i 17 . veka bokvica se u Evropi koristila za lečenje gotovo svih bolesti, od ugriza pasa, preko čireva pa sve do povišene temperature i gripe. Glavne komponente bokvice su iridoid glukoza i tanini za koje se veruje da ublažavaju iritacije te neutrališu štetne organizme.

Kako koristiti listove bokvice?

U današnje vreme bokvica je još uvek sastavni deo narodne medicine. Na našim prostorima koristi se za lečenje bolesti respiratornog trakta, urogenitalne infekcije, bolesti gastrointestinalnog trakta, probleme sa kožom i reumatizam.
U Kolumbiji bokvicu koriste da bi poboljšali opšte stanje organizma, dok je u Meksiku čuvaju za probleme sa probavom i to je samo par primera kako se bokvica koristi širom sveta. Zbog svoje duge tradicije korišćenja u medicinske svrhe bokvica je bila predmet i mnogih istraživanja pa se ona sada najviše koristi i pokazala se najdelotvornijom za zdravlje gornjeg respiratornog trakta. Ona je sastavni deo mnogih lekova za kašalj i veruje se da se spas za kašalj krije u listu bokvice.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Reč nauke

Moderna nauka tek počinje otkrivati sva lekovita svojstva ove biljke, a prva saznanja i otkrića se, za divno čudo ne kose sa narodnim verovanjima. Nemačka služba za kontrolu lekova je odobrila korištenje bokvice za olakšavanje kašlja i iritacije sluznice što je povezano sa infekcijama gornjeg respiratornog trakta. Istraživanja su takođe pokazala da bokvica može ublažiti iritaciju plućnog tkiva koja uzrokuje veliku  neugodnost. Takođe, dokazano je da jača imunitet i posebno se preporučuje za ublažavanje iritativnog hroničnog kašlja, posebno kod dece.

Dva klinička ispitivanja koja su sprovedena u Bugarskoj su otkrila da je bokvica veoma efikasna pomoć u lečenju hroničnog bronhitisa jer deluje kao pektin i glicerin, sastojci koji su veoma često sastvani deo sirupa za kašalj. Lekovita svojstva bokvice blagotvorno utiču i na kašalj uzrokovan gripom, prehladom ili nekim drugim iritacijama.

Studija koja je pak objavljena na Tajvanu gde se lišće bokvice koristi u narodnoj medicini vekovima za razne infekcije povezane sa respiratornim, urinarnim i probavnim traktom je otkrila da je tečnost iz bokvice otporna na štetne organizme, a potvrđen je i njen uticaj na jačanje imuniteta.

Odsek za mikrobiologiju i imunologiju na univerzitetu Rio Cuarto u Argentini takođe je potvrdio otpornost bokvice na štetne organizme dok su izučavali alkoholne ekstrakte osam različitih biljaka.

Sirup za kašalj od bokvice i zove

Ako vas muči uporni kašalj sami možete napraviti veoma efikasan sirup od bokvice i zove koji će vam veoma brzo pomoći. Donosimo vam recept koji smo pronašli na Diynatural blogu.

sirup

Potrebni sastojci:

  • 4 šolje vode
  • ¼ šolje sušenih zovinih bobica
  • 2 kašike sušenih listova zove
  • 2 kašike sušenih listova bokvice
  • ½ šolje meda

Sipajte vodu, bokvicu, listove i bobice zove u posudu i stavite na šporet da prokuva. Nakon toga smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 15 minuta. Posle tih 15 minuta, poklopite šerpicu i ostavite da sve stoji dva sata. Procedite biljke, a tečnost vratite u šerpicu, uključite šporet i ostavite da krčka dok polovina tečnosti ne ukuva.

Sklonite sirup sa šporeta, ostavite da se malko prohladi pa umešajte med dok je još topao i ostavite da se u potpunosti ohladi. Hladan sirup sipajte u staklenu flašicu i tako pripremljen može stajati i do tri meseca.

Sirup uzimajte na prve znakove kašlja, odrasli i deca starija od šest godina uzimaju jednu kašiku svaka 2-3 sata, a deca mlađa od šest godina mogu uzimati jednu kafenu kašičicu svaka 2-3 sata.

Sviđa nam se
Autor
Spas za kašalj dolazi iz lista bokvice
Datum
Ime
bokvica, zova i med za lečenje kašlja
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar