Menu 

U više navrata smo pisali o blagotvornim dejstvima lavande, ali ovog leta želimo da je stavimo na tron. Zato vam predlažemo da napravite svoj osvežavjući sprej i ulje od ove biljke.

Ova biljčica će vam pomoći da ostanete rashlađeni i sveži ovog leta. Pisali smo kako da napravite osvežavajući sok od lavande, ali i o njenim blagotvorim dejstvima. (Uz to, ako vam se lavanda “uvuče pod kožu”, napravite i ovaj mirisni i ukusni hleb od lavande i limuna).

Da biste napravili sprej, trebaćete prvo napraviti i ulje od lavande. I ništa nije komplikovano, ne plašite se!

Ulje od lavande

Napunite teglicu srednje veličine suvim cvetovima lavande do pola. Naspite ulje (poželjno maslinovo) u teglu preko cvetova tako da ispunite 2/3 teglice. Promešajte i ostavite polupokriveno dve sedmice na toplom sunčanom mestu. Tokom tog perioda, smesu svakog dana promešajte.

Kada je spremno, ulje procedite kroz gušću gazu. Pritisnite cvetove da otpuste više lekovitih sastojaka i mirisa. (Ukoliko želite jaču aromu, ostavite cvetove duže u ulju). Ulje uspite u tamnu staklenku i držite na suhom i tamnom mestu.

Sada možete napraviti i osvežavajući sprej od lavande

lavandeTrebaće vam: 250 ml destilovane vode, par kapi eteričnog ulja lavande, par kapi ulja lavande koje smo već pripremili i sprej boca. (Za ekstra svežinu možete dodati i ulje peperminta).

Vodu stavite na šporet i sačekajte da prokuha. Onda dodajte eterično ulje i dobro promešajte. Sačekajte da se ohladi, dodajte prethodno pripremljeno ulje lavande i, ukoliko korsitite, ulje peperminta. Dobro izmiksajte i uspite u sprej bocu u koju ste prethodno dodali po stabljikicu sa cvetovima. Svoj osvežavajući sprej možete držati u frižideru, ali nije neophodno. Bitno je samo da ne bude direktno na jakom suncu.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Antonija

    samo jedna stvar je pogrešna. Napisali ste: ” Promešajte i ostavite polupokriveno dve sedmice na toplom sunčanom mestu.”
    ne smije bit na sunčanom mjestu jer se onda brže kvari…

    čisto da ne biste napravili krivo… :)

Napišite komentar

Zdravlje

Razna trovanja hranom su tokom toplijih meseci prilično česta pojava, a jedan od najčešćih uzroka trovanja su sigurno bakterije, na prvom mestu salmonela i listerija. Danas pričamo o ovoj drugoj, nešto manje poznatoj,...