Menu 

U više navrata smo pisali o blagotvornim dejstvima lavande, ali ovog leta želimo da je stavimo na tron. Zato vam predlažemo da napravite svoj osvežavjući sprej i ulje od ove biljke.

Ova biljčica će vam pomoći da ostanete rashlađeni i sveži ovog leta. Pisali smo kako da napravite osvežavajući sok od lavande, ali i o njenim blagotvorim dejstvima. (Uz to, ako vam se lavanda “uvuče pod kožu”, napravite i ovaj mirisni i ukusni hleb od lavande i limuna).

Da biste napravili sprej, trebaćete prvo napraviti i ulje od lavande. I ništa nije komplikovano, ne plašite se!

Ulje od lavande

Napunite teglicu srednje veličine suvim cvetovima lavande do pola. Naspite ulje (poželjno maslinovo) u teglu preko cvetova tako da ispunite 2/3 teglice. Promešajte i ostavite polupokriveno dve sedmice na toplom sunčanom mestu. Tokom tog perioda, smesu svakog dana promešajte.

Kada je spremno, ulje procedite kroz gušću gazu. Pritisnite cvetove da otpuste više lekovitih sastojaka i mirisa. (Ukoliko želite jaču aromu, ostavite cvetove duže u ulju). Ulje uspite u tamnu staklenku i držite na suhom i tamnom mestu.

Sada možete napraviti i osvežavajući sprej od lavande

lavandeTrebaće vam: 250 ml destilovane vode, par kapi eteričnog ulja lavande, par kapi ulja lavande koje smo već pripremili i sprej boca. (Za ekstra svežinu možete dodati i ulje peperminta).

Vodu stavite na šporet i sačekajte da prokuha. Onda dodajte eterično ulje i dobro promešajte. Sačekajte da se ohladi, dodajte prethodno pripremljeno ulje lavande i, ukoliko korsitite, ulje peperminta. Dobro izmiksajte i uspite u sprej bocu u koju ste prethodno dodali po stabljikicu sa cvetovima. Svoj osvežavajući sprej možete držati u frižideru, ali nije neophodno. Bitno je samo da ne bude direktno na jakom suncu.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Antonija

    samo jedna stvar je pogrešna. Napisali ste: ” Promešajte i ostavite polupokriveno dve sedmice na toplom sunčanom mestu.”
    ne smije bit na sunčanom mjestu jer se onda brže kvari…

    čisto da ne biste napravili krivo… :)

Napišite komentar

Zdravlje

Jeste li znali da bolove možete olakšati uz pomoć kajenske paprike? Naučite kako se priprema melem koji će vam biti pravi spas protiv raznih bolova. Piši! Širi dalje!