Menu 

Iako je u poslednjih nekoliko godina sve popularnija, paleo dijeta, odnosno način ishrane ima ozbiljne nedostatke zbog kojih bi dobro trebalo da razmislite pre nego se odlučite da je isprobate. Saznajte koje su to loše strane paleo ishrane.

Paleo dijeta se bazira na iskonskom načinu ishrane, onako kako su se hranili naši davni preci. Trebalo bi koristiti samo namirnice koje možemo sami uzgojiti, sezonsku, organsku hranu i mnoštvo mesa. Prvi problem kod ovakvog načina ishrane jeste što se okruženje toliko promenilo da organska hrana nije ni slična onoj kakva je bila pre nekoliko vekova.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pozitivne strane paleo ishrane

Celovite namirnice. Ono što je apsolutno pozitivno u ovakvom načinu ishrane jeste forsiranje celovitih, neprerađenih namirnica. Paleo dijeta uključuje ograničenu upotrebu voća, mnoštvo povrća, nešto orašastih plodova, zdrave masti te veoma ograničen unos žitarica. Dijeta s druge strane u potpunosti isključuje skrob, mahunarke i većinu mlečnih proizvoda, osim putera koji se preporučuje. Sve u svemu dijeta apsolutno brani brzu hranu što je veoma pozitivno.

Gubitak kilograma. Kad je u pitanju gubitak kilograma ovaj način ishrane nije namenjen baš tome, ali nekim ljudima može pomoći te izazvati gubitak kilograma za kratak period vremena. Ipak, veoma je važno znati da kao i sve restriktivne dijete i paleo način ishrane sa sobom nosi određene rizike po zdravlje.

Loše strane paleo ishrane

Ono što smo malo više želeli istaći ovim tekstom su loše strane ovakvog načina ishrane, a njih kad sve saberemo i oduzmemo ima više nego onih pozitivnih strana.

Na prvom mestu tu su poteškoće sa pronalaženjem pravih namirnica. Paleo način ishrane podstiče upotrebu isključivo organskog mesa životinja koje su hranjene travom koja opet nije tretirana hemikalijama. Čak i ako uspete pronaći takvo meso koštaće vas znatno skuplje od mesa koje inače kupujete.

Mnogi stručnjaci upozoravaju da ovakav način ishrane, kada bi mu se većina populacije vratila nikako ne bi bio dobar za planetu Zemlju i za neke veoma bitne probleme koji nas kao čovečanstvo muče.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Uticaj paleo ishrane na zdravlje srca

Iako kratkoročno gledano ova dijeta može doneti gubitak kilograma, na duge staze mogla bi povećati rizik od srčanih obolenja. Neki od glavnih uzročnika problema sa srcem su holesterol i zasićene masti koji se u velikim količinama nalaze u namirnicama životinjskog porekla, uključujući i jaja. Isto tako, postoje saznanja da ovakav način ishrane gotovo poništava rezultate koje napravite vežbanjem, a koje se podrazumeva u ovakvom načinu života. Konzumacija životinjskih proteina čak i u malim količinama je povezana sa kancerogenim obolenjima, a nedavna istraživanja su potvrdila da konzumacija većih količina tokom života može dovesti do prerane smrti. Crveno meso je takođe povezano sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, a veoma je zastupljeno u paleo dijeti.

Lekari i nutricionisti upozoravaju da se ovakav način ishrane bazira na hrani koja je glavni krivac za zapušavanje arterija, povišenog holesterola i oštećenja kostiju kao što su zasićene masti i kiseli proteini iz hrane životinjskog porekla. Narodi kod kojih je ovakav način ishrane sasvim normalan, kao što su Eskimi, imaju povišen procenat obolelih od srčanih obolenja, dok je kod onih koji u ishrani koriste skrob ta brojka uveliko manja. Pokušajte odlučiti tako da sve uzmete u obzir i ne dozvolite da vas vuku trendovi ipak je ovde reč o vašem zdravlju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar