Menu 

Kad je u pitanju vežbanje, trendovi se često menjaju, a na scenu stalno izlaze novi načini i programi vežbanja. U poslednje vreme svi pričaju o crossfit vežbanju  koje je postalo apsolutni hit. Mi vam danas objašnjavamo zašto je to tako.

Crossfit (krosfit) je veoma intenzivni program vežbanja koji podrazumeva veoma dinamične vežbe kao što su pliometrijski skokovi i olimpijsko dizanje ne tradicionalnih utega kao što su vreće napunjene peskom ili flaše napunjene vodom. Program je osmišljen tako da svi koji se u njega upuste treba da urade određeni broj ponavljanja vežbe u zadanom vremenskom roku. Oni malo napredniji se u stvari takmiče jedni protiv drugih da vide koliko brzo mogu odraditi svoje dnevne vežbe, a rezultati se stavljalju i na sajt posvećen ovoj vrsti vežbe.

Krosfit zbog intenziteta i veoma eksplozivne akcije mišića ima mnogo pozitivnih strana za ljude koji su prosečni kad je u pitanju vežbanje. Ipak, visok intenzit vežbanja pored mnogih dobrih strana sa sobom nosi i povećan rizik od povreda, ako se vežbe rade nepravilno. Pre nego se odlučite na ovaj vid vežbe, veoma je važno da se pripremite i razgovarate sa profesionalnim fitnes trenerom koji će vam pokazati kako se pravilno izvode sve vežbe i pokreti. Za početak bi trebalo da dobro razgibate zglobove, posebno kukove, gležnjeve i ramena da biste efektno odrađivali vežbe kao što su čučnjevi i vežbe rotacije. Veoma intenzivne pliometrijske vežbe iziskuju veoma brzo skraćivanje i izduživanje mišića pa ako pre krosfita niste dovoljno razvili fleksibilnost mišića i pokrete ne izvodite ispravno veoma lako može doći do povrede i mišića i zglobova.

Najpozitivnije strane ovako intenzivnog vežbanja je sagorevanje mnogo kalorija za kratak period vremena dok ujedno poboljšavate svoje aerobne sposobnosti, poboljšavate rast hormona testosterona koji je zaslužan za povećanje mišićne mase koji može da ima i efekat podmlađivanja kože.

Krosfit je zaista odličan program za sve koji žele da povećaju intenzitet vežbe i ubrzaju proces razvijanja i jačanja mišića. Ipak, krosfit se nikako ne preporučuje početnicima u fitnesu, a za sve u početku savetuje se da se radi sa profesionalnim trenerom dok se ne razvije potrebna stabilnost, mobilnost i dobra pokretljivost.

Pogledajte kako izgleda jedan crossfit trening:

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar