Menu 

Neki ljudi veruju da je najbolje mesto za šminku frižider, posebno leti. Ali, pre nego pomešate maskare sa mlekom pročitajte kako da zaista pravilno čuvate šminku.

Da još jednom naglasimo – nema potrebe da čuvate šminku u frižideru, već samo na sobnoj temperaturi. Znamo da to leti može biti malo teže, ali sigurni smo da možete pronaći načina da rashladite i sebe i šminku. Ipak, postoje neki kozmetički proizvodi koje biste mogli, bar leti, privremeno “sakriti” u frižider.

Šminka

Za svu šminku važi isto – sobna temperatura. Pre nego stavite ruž, rumenilo ili puder u frižider trebate znati da ti proizvodi nisu testirani za niske temperature. To bi zaista bio rizik, jer kada posle toga izvadite šminku iz frižidera ne možete biti sigurni da li je bezbedna za upotrebu.

devojka u kupatilu lakira nokte

Kreme i losioni

Kremice, pomadice, losioni, pa i kreme za oči se takođe čuvaju na sobnoj temperaturi, mada leti ih možete držati u frižideru. Mnogima je tako verovatno bolje, jer im više prija da rashlađuju kožu lednim losionom. Ovo je posebno pogodno za kremu za oči, za koju stručnjaci kažu da možete držati u frižideru. Hladnije obloge u vidu kvalitetne namenske kreme mogu imati bolji učinak na natekle oči i podočnjake.

Neki stručnjaci čak smatraju da je vrlo razumno da čuvate ove “pomadice” u frižideru, jer hladnije kreme mogu da ublaže nateklu kožu i poboljšaju cirkulaciju.

Lak za nokte

lakovi za nokte na stolu

Čuvanje laka za nokte u frižideru i ima neke logike, ali ipak nije preporučljivo. Naime hladnoća bi mogla produžiti rok trajanja laku. Na hladnijim temperaturama on je viskoszniji, što bi moglo produžiti stabilnost laka vremenom – da duže ostane “kremast” i lak za nanošenje. Međutim, kada ga izvadite iz frižidera morate ga prodrmati i sačekati ipak da se zagreje na sobnoj temperaturi.

Parfemi i toaletna voda

sto za sminkanjeAko želite da im produžite rok držite ih obavezno na sobnoj temperaturi i to ispod 26C. Ako ih držite na hladnom postoji mogućnost da čak izgube deo mirisa.

Prirodna kozmetika

Za razliku od industrijske prirodnu kozmetiku u većini slučajeva trebate čuvati u frižideru. To važi za neka ulja i preprate koje pravite mešanjem prirodnih sastojaka. Recepte za izradu prirodne kozmetike možete pronaći u našim rubrikama Urad sam kosa i Uradi sam koža.

Frižiderska zabuna

Imajte na umu da što se tiče većine kozmetičkih proizvoda koje i možete čuvati u frižideru, da hladnoća ne produžava njihov rok. Takođe, vrlo je važno da ne dođe do zabune i da deca ili drugi ukućani ne pomešaju vašu kozmetiku sa hranom. Poželjno je i da odvojite one prirodne proizvode koje koristite u kulinarstvu i koje nanosite na kožu i kosu (maslinovo, kokosovo ulje, …).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar