Menu 

Mnogi koji imaju problema sa vidom radije nose kontaktna sočiva nego naočare, ali često budu i nemarni kada je u pitanju održavanje i briga o sočivima i očima.

Ako želite bezbrižno da nosite sočiva morate biti pažljivi i znati osnovne savete i smernice.

Higijena

Sočiva su osetljiva stakla i uvek imajte na umu da ona direktno dodiruju vaše osetljive oči. Ne želite da zbog njih imate dodatne probleme, zar ne? Zato je najvažnije od svega da ih uvek i isključivo dodirujete samo čistim rukama. Pre nego ih budete stavljali ruke operite i posušite. (Ili barem nosite sa sobom uvek dezinfekcijske vlažne maramice). Nanosite ih jagodicama prstiju. (Nokti mogu oštetiti sočiva). Poznato nam je da su naše ruke najveći prenosnici bakterija i prljavštine i zato pre kontakta sa očima i sočivima moraju biti detaljno oprane.

kontaktna sociva 3

Takođe, i sama sočiva morate redovno čistiti. Naravno, opet čistim rukama – stavite ih na dlan i operite fiziološkim rastvorom. Ovo radite svake sedmice ili kada god se nakupi na sočivima neka prljavština. Sočiva mogu nezgodno prianjati na oko što može stvoriti mikroskopske pukotine na rožnjači kroz koje mogu ući mikroorganizmi i uzrokovati infekcije. Zato ih ne treba kvasiti niti čistiti vodom.

Spavanje

kontaktna sociva 2Nikada ne spavajte sa sočivima. Iako postoje neka sočiva koja ne morate skidati pre spavanja, mnogi stručnjaci to svakako uvek preporučuju. Jer, kada spavate sa sočivima na očima, oči vam postaju podložnije infekcijama. Uz to, mogu da se i nakupe neke bakterije na sočivima, mogu da vas žuljaju, a da to i ne znate i iziritiraju oko ili još gore – izazovu infekciju.

Kupanje

Ne nosite sočiva ni kada se tuširate ili idete na kupanje. Bazeni, morska voda, reke, pa i obična „česmovača“ sadrže organizme koje stručno nazivaju acanthamoeba, a koji mogu da izazovu infekcije očiju. Zato ako zadržite sočiva na kupanju rizikujete i postajete podložni infekciji.

Nikada ne koristite isti fiziološki rastvor jer povećavate rizik od infekcije. Kaseticu za čuvanje kontaktnih sočiva menjajte jednom mesečno ili bar svaka tri meseca. Kaseticu perete posle svake upotrebe i to rastvorom za čišćenje sočiva, a ne običnom vodom. Osušite ih na vazduhu. Tako ćete smanjiti rizik od razmnožavanja bakterija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Svima nam je poznato da životinje pozitivno utiču na ljude, u smanjenju stresa, anksioznosti, depresije. Ali, da su mačke tako magične ni vlasnici pasa to ne mogu poreći. Piši!