Menu 

Kad je u pitanju mršavljenje i uopšte zdravlje, malo toga igra tako važnu ulogu kao šta jedemo, koliko jedemo, kad jedemo i koliko spavamo. U svoje zdrave obroke možete dodati i nekoliko pomagača, začina i biljaka koje će vam pomoći da izgubite kilograme.

Sa hladnijim godišnjim dobima nekako kao po pravilu na naše trpeze dolaze i masnija i kaloričnija jela, pa se odmah s proleća bacamo na razne dijete i detoks tretmane da se spremimo za leto. Razmišljajte unapred i u svoju „zimsku“ hranu ubacite začine i biljke koji pomažu da skinemo nakupljene kilograme ili da sprečimo njihov nastanak.

Origano

Iako će vas njegov miris možda asocirati na picu, origano je dokazano začin veoma bogatih antibakterijeskih i antiupalnih svojstava, a na listu možemo slobodno dodati i antikancerogen. Istraživanja su pokazala da origano poseduje komponentu karvakrol koja bi se možda mogla koristiti u lečenju raka prostate. Zbog ovih saznanja origano bi se mogao svrstati u kategoriju super začina zajedno sa kurkumom.

Pospite malo origana na jela, kad god imate priliku ili ga dodajte u svoj jutarnji šejk za dodatnu energiju.

 

Čudotvorne mešavine

Vaše omiljene mešavine začina ne samo da poboljšavaju ukus vaših kulinarskih ostvarenja već uveliko mogu smanjiti obim vašeg struka. Istraživanja su dokazala da dodavanje začina jelima značajno snižava nivo glukoze i insulina te povećava broj lipida.

Začini u jelima takođe mogu da smanje negativni utcaj masti u organizmu. Ako u masna jela dodamo začine smanjićemo trigliceride za celih 30 odsto u poređenju sa jelima koji sadrže samo one najosnovnije začine kao što su so i biber. Najbolji mogući miks začina koji možete dodati u vaša jela su ruzmarin, origano, cimet, kurkuma, crni biber, mlevena paprika i beli luk u prahu. Ova mešavina je toliko moćna da sprečava oštećenje tkiva koje može uzrokovati visok nivo šećera u krvi.

 

Pobedite bol u mišićima sa đumbirom

Đumbir smo dosad spominjali nebrojeno mnogo puta i nezaobilazan je kad je o zdravlju reč. Pored toga što je odličan za stomačne probleme i mučninu, dokazano je da đumbir može smanjiti bol u mišićima uzrokovan vežbanjem za 25 odsto.

Neka vam zamiriše cimet

Sasvim malo cimeta u vašem jutarnjem šejku može doneti značajne rezultate u balansiranju nivoa insulina, jer je dokazano  da cimet može izazvati da stanice mišića i jetre bolje odreaguju na insulin i na taj način može pospešiti gubitak kilograma. Bolji odgovor na insulin znači bolji balans šećera, samim tim i manje insulina u vašem oragnizmu. Cimet je sjajna prevencija i za mnoga kancerogena i kardiovaskularna obolenja, povišenog holesterola i triglicerida.

Pola kašičice cimeta dnevno, 40 dana samnjiće šećer u krvi za 29, a holesterol za 26 odsto.

Ubrzajte gubitak kilograma za kurkumom

Ako želite ubrzati proces topljenja masnih naslaga, kurkuma je pravo rešenje. Dokazano je da kurkumin ubrzava metabolizam i gubitak kilograma. To ne znači da nas ovaj začin zasiti pa uzimamo manje hrane, već podstiče bolju akumulaciju masnoća i njihovo brže sagorevanje. Kurkumin povećava uticaj ključnih enzima koji su povezani sa mastima pa uprkos dijetama, manje masnoća ostaje na telu.

Pored toga što će vašim jelima dati nezaboravne ukuse svi ovi začini su više nego zdravi. Treba li vam bolji razlog da ih počnete koristiti u svojoj kuhinji?

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Aloe_Vera_Zvezdara Aloe_Vera_Zvezdara

    Aloja vera kod redovne oralne upotrebe dovodi u ravnotežu skoro sve funkcije organizma od uredne probave do zdravog sna. Snabdeva telo vitalnim sastojcima (vitamini, minerali, amino kiseline, enzimi, saponini, polisaharidi i antrakinoni) neophodnim za normalan rad organizma. Vrši detoksifikaciju celog organizma.

Napišite komentar