Menu 

Ne biste verovali kako ovaj sušeni paradajz može obogatiti vaša jela. Nije ga teško napraviti i dobar je početak za pripremu zimnice.

Ovaj paradajz možete držati u teglicama sa uljem ili čuvati sušen. Ako ga možete naći u prodaji poprilično je skup. Pronašli smo da na nekim mestima traže 3 evra za samo 100 gr. Čini nam se da pred kraj leta u našim baštama ima hrpa paradajza, koji, na žalost, propada. Zašto ga ne iskoristi na novi način.

Možete ga sušiti na suncu, u rerni ili u dehidratoru (ako ga imate). Treba vam zreli paradajz, ali ne i previše mekan (njega ostavite za sos ili sok). Dužina sušenja i količina, koju ćete dobiti zavisi od toga koliko je paradajz mekan i vodenast. Ali, obično se od 2.3 kg dobije oko 2 šolje (od 250 ml) suvog paradajza.

Ako ga pripremate na suncu, hauba automobila je najbolje mesto – naravno, pre toga je obložite papirom. Kada birate paradajz izbegavajte mekanije vrste, ali možete upotrebiti čak i čeri paradajz.

Trik za brzo skidanje korice paradajza

Sigurno muku mučite kada pripremate paradajz za zimnicu i želite da ga ogulite. Mi vam donosimo trik koji će vas spasiti muka. Da biste brzo ogulili paradajz:

Stavljajte paradajz (po nekoliko komada odjednom) u šerpu sa kipućom vodom na 1 minut (pa i manje). Nakon toga ih vadite i odmah stavljate u posudu sa vodom sa kockicama leda. Kožica paradajza će samo skliznuti. Naravno, vi ne morate za proces sušenja da skidate koricu.

sušeni paradajz

By: Théo

Priprema paradajza

Paradajz prepolovite i ako ima nekih flekica i oštećenja, uklonite ih. Ukoliko paradajz ima mnogo semenki najbolje je da ih uklonite, pa paradajz podelite na 4 dela.

Paradajz možete pre sušenja posuti sa malo soli i začina (bosiljak, origano ili majčina dušica).

U rerni

Rernu zagrejete na 65C. Stavite paradajz na rešetku za pečenje (ali ispod stavite papir za pečenje ukoliko sok iz paradajza bude kapao). Možete i staviti komadiće na tepsiju, na papir za pečenje, ali ga onda morate često okretati da bi se jednako osušio sa svih strana. E, sada ide nezgodan deo. Kada zatvorite rernu komadići paradajza se na ovaj način trebaju sušiti od 10 do 20 sati (trebate ih proveravati povremeno). Ako želite da ubrzate proces rernu možete pojačati na 90C, ali ih onda morate paziti češće.

Na automobilu

Pratite prognozu i kada najave period vrućih dana, onda je vreme za vaš projekat sa paradajzom. Poslužite se haubom automobila, kamiona ili nekog drugog vozila (pazite samo da vam vozač ne odveze paradajz). Papir za pečenje stavite na haubu, pa rasporedite komadiće paradajza. Pokrijte ih gazom. Ostavite ih ujutro i držite do naveče. Unesite je noću u kuću, pa ponovo iznesite sledeći dan. Biće vam potrebna samo 2 dana jakog sunca.

Gotovi su kada su na dodir poput grožđica iz vrećice, poput komadića kože crvene boje. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi (oko 20 do 30 minuta), pa ih pakujte u plastične vrećice i dobro zatvorite. Najbolje su vakuumske vrećice. (Istisnite i višak vazduha). U zamrzivaču mogu da budu i do 12 meseci, a u frižideru nekoliko sedmica.

Ukoliko ih želite služiti sa uljem, samo ih dan pre potopite u maslinovo ulje (vruću vodu ili vino), dodajte začine i ostavite u frižideru preko noći. Odlično idu kao preliv za svinjetinu, sa svežom mocarelom, sa pečenim patlidžanom, krem sirom, sa omletom, u supama i gulašima.

Pročitajte i recepte u tekstu – Najbolje salate za ručak – recepti.

Recept
Ime Recepta
Kako napraviti na suncu sušeni paradajz
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 51 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Suzana Aleksandar Miceski

    някой да пробва и да каже http://y.ahoo.it/1ia/K?7GxC=502057879824517_622732007757103

Napišite komentar

Peciva i Testa

Jagode i banane? Možete samo reći mmmm. Ovo ukusno pecivo uvek možete preliti pudingom, šlagom ili bilo kojim slatkim „dresingom“. Recept