Menu 

O gubitku kose i ćelavljenju kod žena se malo priča jer je prilično retko i pomalo zapostavljeno. I zato smo odlučili da vam otkrijemo šta bi to svaka žena trebalo da zna kad je gubitak kose u pitanju.

Svi mi tokom pranja kose primetimo da priličan broj dlaka ostane u kadi ili na četki, a prema nekim istraživanjima dnevno gubimo oko 100 od 100.000 dlaka svakodnevno i taj raspon se smatra normalnim jer većina tih dlaka ponovno naraste.

Kad je vreme za brigu?

12738675425_672f73668a_z

Ono što treba da vas zabrine jesu pečati na glavi na kojima uopšte nema kosa ili vidno proređena kosa. Procenjuje se da čak 30 odsto žena od 40 – 45 godina tokom post menopauzalnog perioda pati od gubitka kose.

U proseku, mesečno kosa naraste za otprilike jedan centimetar, ali problem je što sve folikule ne rastu u isto vreme, a svaka dlaka koja raste na glavi ostaje tu od tri do šest godina pre nego otpadne. Ako primetite da vam kosa opada više nego obično, prvi korak koji treba da uradite jeste da posetite lekara opšte prakse jer postoji mnoštvo razloga zbog kojih bi se to moglo dešavati. Samo neki od njih su nagli gubitak kilograma, stres, manajk gvožđa, nedostatk nutrijenata ili nepravilan rad štitne žlezde.

Baš kao što postoji mnogo razloga isto tako postoji i mnoštvo tretmana da biste pospešili rats kose i nipošto ne pomišljajte kako je vse izgubljeno.Posavetujte se sa lekarom ili dermatologom koji će vam propisati odgovarajuću terapiju u skladu sa vašim tačnim uzrokom. Postoji mnogo tretmana u vidu krema, a postoje oni u vidu kapsula, suplemenata.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razvojni put svake žene propraćen je dobitkom menstruacije, a od tog trenutka i gomilom pitanja koja nas muče, a vezana su za ovu pojavu. Mi vam danas na neka od njih odgovaramo.