Menu 

Prljave četkice za šminkanje mogu biti veliki problem za kožu i izazvati pojavu akni na licu. Zato je važno da ih čistite redovno i pravilno.

Veliki broj žena ih koristi čak svakodnevno, pa je važno da investirate i kupite malo kvalitetnije (koje će verovatno trajati i 10 godina), ali i da ih održavate pravilno.

Bakterije se brzo nakupljaju na četkicama i ako vam je koža osetljivija brzo će doći do upala. Takođe, nakupljanje šminke na njima vremenom oslabljuje njihovu efikasnost. Preporuka je da ih perete jednom sedmično, a ako vam je koža posebno osetljiva i više puta.

Čišćenje

ciscenje cetkica sminka

Postoji na tržištu nekoliko različitih sredstava za čišćenje četkica za šminkanje, ali prema mišljenu nekih make up artista one češćom upotrebom mogu oštetiti četkice. Radije koristite blagi bebi šampon ili malo sirćeta, koje odlično dezinfikuje (mi preporučujemo sirće sa eteričnim uljima poput ovog sa lavandom – Sirće od lavande i kako ga upotrebiti).

Ako koristite sredstvo za čišćenje potrebno je da ga samo poprskate po četkici sa nekoliko strana i onda je očistite čistom krpom ili ubrusima dok ne postane čista. Postupak sa prskanjem možete ponoviti.

Ako koristite šampon izaberite onaj blagi, najbolje dečiji. Stavite malo na dlan pa potrljajte mokru četkicu po dlanu. Isperite dobro pod mlazom tople vode, posušite peškirom i ostavite je na suvom peškiru da se suši.

Imajte na umu da četkici treba nekoliko sati da se u potpunosti osuši, zato je čišćenje najbolje obavljati ujutro nakon šminkanja ili naveče pred spavanje.

cetkice za sminkanje

Uz pomoć sirćeta

Ako želite da četkice dubinski očistite pre “tretmana” šamponom dezinfikujte ih u sirćetu. Prvo zagrejte malo vode u šerpici na šporetu. Umočite četkice u toplu vodu (ne prevruću), pazite samo na drške, ako su od plastike. Ostavite četkice u vodi nekoliko minuta, pa ih izvadite. Prospite vodu i uspite novu – pola šolje vode i ¼ šolje sirćeta. Ponovo je stavite na šporet da se zagrejava. U toplu vodu umočite četkice, protrljajte, pa onda dobro isperite pod mlazom mlake vode. Nakon toga ih možete oprati pnovo šamponom.

Ako ih pravilno održavate četkice mogu da traju i do 15 godina.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar