Menu 

Poslednjih godina širom sveta sve je više pobornika paleo načina ishrane, odnosno načina života i sve je više onih koji smatraju da i deca treba da se vrate iskonskom načinu življenja. Mi ne možemo, a da se ne zapitamo da li je paleo način ishrane dobar za decu i dobijaju li ona na taj način sve nutrijente neophodne za pravilan rast i razvoj.

Ono zbog čega je većina eksperata poprilično sumnjičava kad je u pitanju paleo način ishrane dece jesu činjenice da se sastoji od previše mesa i nisu dovoljno zastupljeni mlečni proizvodi odnosno kalcijum. S druge strane mnoštvo nutricionista i lekara će vam reći da ono što deci dajete putem industrijski prerađene hrane nije potrebno i da bez toga apsolutno mogu.

Izgovor koji pobornici paleo načina ishrane često koriste jeste da su ljudi i deca evoluirali upravo hraneći se paleo ishranom pre nekoliko miliona godina i da ne postoji prirodniji način ishrane tako da je potpuno siguran i za klince. Naši preci nisu uzgajali soju, žitarice i šećer već su se hranili isključivo mesom, ribom, voćem i povrćem. Isto tako mnogi tvrde da je dečiji probavni trakt napravljen tako da bez problema može probaviti “pravu” hranu koja će im obezbediti sve potrebne nutrijente i zasitiće ih na dugo vremena.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kako hraniti bebu na paleo način

Sigurno se pitate kako je moguće hraniti malu bebu na paleo način jer joj sigurno ne možete poslužiti veliki odrezak, sirovu šargarepu i bademe? Počnite kao i obično sa barenim voćem i povrćem, ali nikako nemojte koristiti gotove kašice koje u sebi sadrže mnogo toga što tamo ne bi trebalo da se nađe. Kad su u pitanju konkretne namirnice, bebi prvo počnite davati tvrdo kuvano žumance u kombinaciji sa pilećom džigericom pa kasnije uvodite meso, koje ćete mleti zajedno sa povrćem prilagođeno uzrastu bebe.

Kad su u pitanju nešto veća deca njih treba tretirati kao odrasle osobe i treba im davati hranu za odrasle, bez lažnih vitamina, brašna, šećera i procesuirane hrane koja nikome nije donela ništa dobro. Paleo ishranom od malih nogu decu učite da jedu pravu hranu tako da kako budu odrastala neće ni žudeti sa bilo čim drugim. Ako od malih nogu poštujete paleo način ishrane manje su šanse da ćete u kasnijem životu imati problema sa kilažom i kardiovaskularnim obolenjima.

Kad su u pitanju ugljeni hidrati njih deci nipošto nemojte uskraćivati jer su im neophodni da bi bili zdravi posebno zato jer je deci potrebno nešto više “goriva” nego nama odraslima iz prostog razloga što su mnogo aktivniji i još uvek se razvijaju.

Pod ugljenim hidratima ne mislimo na belo brašno i testenine već na zdrave ugljene hidrate koje dobijamo iz krompira, bundeve, slatkog krompira i banana. Pored svežeg povrća i voća te mesa iz organskog uzgoja deca će dobiti apsolutno sve što im je potrebno za pravilan rast i razvoj.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kad je u pitanju kalcijum to je jedini nedostatak paleo načina ishrane jer mlečni proizvodi uopšte nisu zastupljeni što može predstavljati problem. Posavetujte se sa lekarom, koliko je tačno kalcijuma potrebno za zdrav razvoj kostiju i po potrebi deci uvedite određene suplemente, a s druge strane postoji mnoštvo namirnica pored mleka koji sadrže kalcijum. Supa od kostiju je prava mala riznica bogata kalcijumom, a supicu možete davati bebi čim počnete uvoditi krutu hranu. Tako da ni sa te strae neće biti zakinuta.

Moglo bi se zaključiti da je uz određene preinake paleo način ishrane sasvim dobar za klince i ne treba da se plašite da im dajete ono što jedete i vi. Ipak mi vam toplo preporučujuemo, ako primetite da ovakav način ishrane ostavlje posledice na detetovo zdravlje posavetujte se sa pedijatrom.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar