Menu 

Neke veoma nezdrave i opasne vrste buđi mogu se nalaziti verovali ili ne u kuhinji, ali dobra stvar je što se njihova pojava veoma efikasno može sprečiti. Saznajte koja mesta su izvori buđi u kuhinji i šta da radite da sprečite njen nastanak.

U kuhinji kao mesto gde se najčešće stvara buđ jesu česme, posebno ako ne funkcionišu kako treba i ako cure. Pored česmi treba da proverite sledeća mesta:

Ispod firžidera. Malo nas iskreno rečeno za vreme čišćenja kuće pomeramo frižider i čistimo ispod, ali verujte nam na reč tamo se mogu sakriti razne vrste buđi . Pomerajte frižider najmanje dva do tri puta u toku godine i detaljno očistite zidove i pod oko frižidera.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-kitchen-sink-1-image4447349

Odvodi. Ako se ne održavaju redovno odvodi za vodu i smeće mogu biti pravi mali rasadnici buđi. Održavaćete čistoću odvoda ako jednom nedeljno saspete 3-4 šolje sirćeta koje će sprečiti nastanak nove i očistiti postojeću buđ.

Kanta za smeće. Za početak, savetujemo vam da ne kupujete prevelike kante za smeće. Idealna veličina kante je ona u koju stane smeće od samo jednog dana i koju ćete morati prazniti na dnevnoj bazi. Na taj način sprečićete nastanak buđi na tom mestu.

Unutrašnjost frižidera. Ne dozvolite da vam hrana previše dugo stoji u frižideru, redovno pregledavajte šta je dobro, a šta je za baciti. Odredite jedan dan u nedelji kada će pregledavati frižider. Pokvarene namirnice mogu uticati na razvoj buđi, a to nikako ne želite posebno tamo gde je hrana.

Kanta za kompost. Ako ste baštovan i posedujete kantu u kojoj skupljate kompost imajte na umu da je to jedan od najvećih izvora buđi. Kantu za kompost uvek držite poklopljenu ili još bolje, izbacite je iz kuhinje.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-rotten-disgusting-apple-image7773369

Pokvareno voće i povrće. Ništa gore nema od istrunulog krompira ili voća i zato kao i kod frižidera, redovno pregledavajte šta to više nije za upotrebu i proverite da li je mesto na kom čuvate namirnice možda previše toplo i prebacite ih na neko hladnije.

Daske za rezanje. Na daskama za rezanje se buđ stvori brzo i lako, a to ćete izbeći ako ih nakon svake upotrebe budete pravilno čistili i dezinfikovali. Kako da to uradite pročitajte u tekstu “Kako na pravi način očistiti dasku za rezanje”, u kome smo sve detaljno opisali.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Nina

    Dobri saveti, na neke stvari se manje obraca paznja, a trebalo bi ih pazljivije odrzavati. Za kuhinju, kao i za celu kucu, vazno je i dobro provetravanje, posebno ako dosta vremena provodite u njoj. Asprirator, i dobra stolarija su kljucni za borbu protiv vlage i kondenzacije.

Napišite komentar