Menu 

Mnogo puta do sad smo pisali o tome kako ono što jedemo utiče na izgled naše kože i da je štitimo uz pomoć zdrave hrane. Ali, jeste li znali da postoji hrana koja našu kožu štiti od sunca i smanjuje štetni uticaj koje nam donosi preterana izloženost suncu?

Sunce, koliko nam je neophodno za život, toliko nam može biti štetno. Pored raznih krema za sunčanje, i pažljivom izlaganju, od sunca se možemo štititi i pomoću pojedinih namirnica.

Čaj

By: Kanko*

Ako većinu dana zbog obaveza morate provesti napolju svako jutro za vreme letnjih meseci skuvajte sebi litru zelenog čaja koji ćete piti u toku dana i tako 12 nedelja. Na ovaj način smanjićete loš efekat sunca na vašu kožu za neverovatnih 25 odsto. Antioksidant polifenol ojačava crvena krvna zrnca i pomaže im da se snažnije brane od štetnosti UV zraka.

Drveće

Jedno nemačko istraživanje je pokazalo da suplementi napravljeni od kore jele ima jednako dejstvo na opekotine i iritacije kože izazvane suncem kao i gel aloe vere. Razlika je što uzimanjem ovih suplemenata možete na iritacije delovati i preventivno.

Čokolada

Kad god pročitamo da je čokolada zdrava za pojedina stanja, našoj sreći kraja nema. Istraživanja su dokazala da flavonoid koji se nalazi u tamnoj čokoladi štiti kožu od kancerogenih obolenja, a pored toga potpomaže hidrataciju kože time što stimuliše protok krvi i cirkulaciju kiseonika.

Crveno, narandžasto i roze voće i povrće

Da biste se zaštitili od lošeg uticaja sunca navalite na lubenice, paradajz, mango, grejpfrut i kajsije. Likopen i beta karoten su dva karotenoida koji su zaslužni za vesele boje ovih namirnica, a oni blokiraju slobodne radikale koji oštećuju ćelije kože. Pored toga vitamin C iz citrusnog voća ubrzava oporavak kože sa tamnjenjem.

Paprat

Ekstrakti dobijeni iz ove skromne, neugledne biljčice mogu se nazvati spasonosnima za kožu. Suplementi čiji je ovaj ekstrakt glavni sastojak povećava mogućnost kože da se sama brani od opekotina.

Pročitajte „Još novih načina kako da jedete svoju kremu za sunčanje“.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar