Menu 

Pre par dana započeli smo seriju od nekoliko članaka povezanih sa alternativnim lečenjima dečije astme. Danas otkrivamo kakvog uticaja ima ishrana na olakšanje simptoma i izlečenje astme.

Nova istraživanja su pokazala da ishrana bogata voćem, povrćem te ribljim uljem može uveliko olakšati klincima koji boluju od astme. Istraživanje koje je uključivalo 192 dece obolelih od astme uzrasta 10-12 godina otkrilo je da suplementi na bazi povrća, voća, ribljeg ulja i probiotika mogu smanjiti upotrebu lekova i poboljšati funkciju pluća.

Jedna grupa dece uzimala je koncentrat povrća i voća zajedno sa ribljim uljem i dobrim bakterijama, koji na prirodan način dovode u ravnotežu crevnu mikrofloru, dok je druga grupa dece dobivala je placebo.
Ispitanici su evaluirani na samom početku istraživanja, zatim nakon osam i nakon 16 nedelja.

Brza hrana kao krivac za sve više dece sa astmom

Rezultati istraživanja su dali poprilično neverovatne rezultate. Naime, deca koja su dobijala prirodne suplemente su imala poboljšanu plućnu funkciju i manju potrebu za uzimanjem bronhodilatora i kortikosteroida u odnosu na decu koja su primala placebo.

Neka druga istraživanja su takođe pronašla vezu između određenog tipa hrane i pogoršanja simptoma astme.

Naučnici sa Novog Zelanda iz Španije, Australije, Nemačke i Velike Britanije otkrili su da ishrana u kojoj preovladava brza hrana i hrana sa malim nutritivnim vrednostima može biti uzrok sve većeg broja dece koja pate od astme. Deca u ranom adolescentskom dobu imaju neverovatnih 40 odsto više šanse da obole od astme ukoliko se na njihovim tanjirima najmanje tri puta nedeljno nalazi brza hrana.

Brza hrana takođe može povećati rizik od nastanka ekcema i rinitisa.

Na univerzitetu u Tajvanu su sa svojim procenama otišli još dalje i objavili da ispravna ishrana kod dece može smanjiti ne samo simptome astme već i svih ostalih alergija. Oni su zaključili da najmanje tri porcije voća nedeljno umanjuju simptome astme i alergija za 11 odsto kod starije i za 14 odsto kod mlađe dece.
Pokušajte promeniti ishranu vaše dece, uvedite puno više voća i povrća, nabavite suplemente sa ribljim uljem i dajte im da piju jogurte bogate zdravim bakterijama, pa pratite stanje, vidite da li se nešto menja, ima li dete potrebu da uzima manje ili jednako lekova. U svakom slučaju zdrava ishrana im ni u kom slučaju ne može štetiti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar