Menu 

Jeste li čuli za pse koji se koriste u medicinske svrhe kao terapija koja podstiče brže ozdravljenje? Saznajte da li je i vama potreban pas da brže ozdravite i lakše podnesete svoju bolest.

Psi koji se koriste u terapeutske svrhe su zaista posebna bića. Za razliku od pasa koji su naučeni da pomažu ljudima oni su dresirani da budu brižni pokažu ljubav i podršku ljudima u bolnicama, staračkim domovima pa čak i na mestima koje je zahvatiila neka prirodna katastrofa. Ovi psi su dresirani da ignorišu glasan zvuk, nepoznat miris drugih pasa ali i da ne smetaju ljudima koji ne žele njihovu blizinu. S druge starne veoma su prijateljski raspoloženi prema nepoznatim licima.

Neverovatne dobrobiti

Terapeutski psi su mnogo više od sredstva koje će ljude razveseliti kada se ne osećaju baš najbolje. Oni zaista donose mnogo konkretnih dobrobiti po ljudsko zdravlje. Ljudima koji samo maze psa opada nivo anksioznosti, stresa i smanjuje se broj otkucaja srca što dovodi i do snižavanja krvnog pritiska.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-elderly-woman-petting-dog-image2044408

Jedno istraživanje je pokazalo da svega 12 minuta provednih sa psom poboljšava hemodinamične mere, snižava nivo neurohormona te smanjuje anksioznost kod pacijenata sa naprednom srčanom insufijencijom. Maženje psa takođe može smanjiti i nivo adrenalina i norepinefrina, neurotransmitera koji inače podižu broj otkucaja srca, krvni pritisak, glukozu u krvi. S druge strane vreme provedeno s psom podiže nivo endorfina, prirodnog opijata koji umanjuje percepciju stresa i bolova. Isto tako može podići i nivo oksitocina, hormona koji je ženama potreban za dojenje i seksualnu reprodukciju.

Izuzetak sa “zlatnim” pravilom

Zbog svoje blage naravi u terapeutske svrhe najčešće se koriste zlatni retriveri jer su veoma prijateljski nastrojeni prema strancima, ali u principu vreme provedeno sa bilo kojom vrstom psa može da napravi razliku u načinu na koji se osećate, kako podnosite svoju bolest i kojom brzinom se oporavljate.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Jeste li čuli za maca prah o kome se priča uglavnom u superlativima kad su u pitanju njegova lekovita svojstva? Ukoliko ste sumnjičavi i mislite da su to sve priče za malu decu mi...