Menu 

Ulje je neophodan sastojak svakog kvalitetnog  obroka. Zato je  bitno  da kod pripreme jela napravimo odgovarajući izbor. Svako ulje ima svoju namenu i  njegov ukus i prednosti dolaze do izražaja samo pri odgovarajućem načinu primene.  

Suncokretovo ulje Višenamensko/ Ovo ulje može biti podloga bilo kog jela jer je pogodno za prženje, pečenje, salate, prelive a neke domaćice ga koriste za pripremu kolača, torti i filova kao zamenu za maslac. Koristite ga samo jednom. Ostatke nakon prženja obavezno bacite jer su kancerogeni.

Maslinovo ulje  Čuvar vašeg srca/ Možete ga koristiti u pripremi salata, sosa ili kod pripreme testenina. Dobro je za dinstanje. Izbegavajte korišćenje maslinovog ulja kod kuvanja na visokoj temperaturi jer u tom slučaju emituje štetne sastojke.  Blagotvorno deluje na  srce  jer snižava nivo holesterola u krvi a koristi se i kod kožnih oboljenja.

Ulje koštice grožđa  Za lagane salate/ Ljubitelji blažeg ulja,  ovo je pravi izbor za vas jer je veoma blagog ukusa. Možete ga koristiti za salate, prelive ali i za kuvanje.  Pogodno utiče na krvnu sliku, cirkulaciju krvi i sprečava njeno zgrušavanje ali pomaže i kod hipertenzije izazvane viškom natrijuma tj. za one koji vole  slaniju hranu.

Kukuruzno ulje Začin hladnih prejela/. Najbolje  je koristiti ga  za jela koja ne zahtevaju termičku obradu i služe se hladna (salate, umaci, predjela).Veoma je aromatično. Pozitivno utiče  na dijetu jer  ubrzava metabolizam.

Peanuts

Kikiriki ulje Stučnjak za poslastice/ Pogodno je za  prženje ili dinstanje mesa (piletine) ali će do posebnog izražaja doći kod priprema kolača torti i sličnih poslastica. Ne preporučuje se osobama koje su alergične na kikiriki. Bogato je folnom kiselinom kao i vitaminom E koji održava funkciju kože, živaca, mišića, srca i krvotoka.

 Bundevino ulje Aromatično i dekorativno/ Preporučuje se u pripremi  peciva i kolača kao i za kuvanje. Veoma je dekorativno zbog specifične tamnozelene boje i pravi je ukras u salatama.Dobro  je znati da je pogodno za dijabetičare, probleme sa reumatizmom, kožna oboljenja a povećava i količinu i kvalitet spermatozoida.

Susamovo ulje Antioksidans/Zbog svoje termičke stabilnosti može se primeniti za pohovanje i prženje na visokim temperaturama. Dobra vest za ljubitelje suncokretovog ulja je da se veoma dobro slaže sa susamovim pa ih možete  kombinovati u pripremi jela. Za one koji žele da ostanu zdravi u periodu virusa koji nam predstoje dobro je znati da ovo ulje jača imuni sistem.

Laneno ulje  Prijatelj dijete/ Koristite ga isključivo u pripremi salata ili hladnih jela jer nije pogodno za termičku obradu. Ulje lana obiluje omega-3 masnim kiselinama koje stvaraju meku i gipku membranu oko ćelije i omogućavaju propuštanje vode i vazduha koje su neophodne za zdravlje ćelije. Zato se preporučuje u ishrani. Međutim ovo ulje se lako kvari i u tom slučaju postaje kancerogeno. Kada ga kupujete obavezno proverite rok trajanja i čuvajte ga u frižideru.

Kanola ulje  Izvor vitamina E/ Ovo ulje možete slobodno koristiti za kuvanje zbog jako male količine zasićenih masnih kiselina. Doprinosi smanjenju rizika od srčanih oboljenja a bogato je i omega masnim kiselinama (omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od artritisa, upala i omega-6 nezasićenim masnim kiselinama koje su hranjive za mozak).

Avokado ulje Suparnik maslinovog ulja/ U kuvanju ga možete primeniti kao zamenu za maslinovo ulje jer je veoma konzistentno i potrebne su manje količine ulja u pripremi jela. Njegova prednost u odnosu na maslinovo ulje je da se može koristiti kod termičke obrade na visokoj temperaturi jer ima visoku tačku ključanja. Avokado ulje je veoma pogodno za dame koje vode računa o svojoj koži  zbog visokog sadržaja esencijalnih masnih kiselina koje održavaju elastičnost kože i sprečavaju njeno isušivanje.

Približna kalorijska vrednost ulja u 100g

Suncokretovo ulje 927kcal, Maslinovo ulje 900kcal, Ulje koštice grožđa 900kcal, Kukuruzno ulje 930kcal, Kikiriki ulje 900kcal, Bundevino ulje 900kcal, Susamovo ulje 900kcal, Laneno ulje 900kcal, Kanola ulje 900kcal, Avokado ulje  915kcal

Ulje za prženje: suncokretovo ulje, susamovo ulje, kikiriki ulje, avokado ulje, ulje od repice,palmino ulje, orahovo ulje (samo za dinstanje)

Ulje za salate i umake: maslinovo ulje, ulje koštice grožđa, bundevino ulje, laneno ulje, kukuruzno ulje, sojino ulje, ulje od pšeničnih klica, bademovo ulje

Višenamensko ulje: suncokretovo ulje, bundevino ulje, susamovo ulje

Ulje za kolače: bademovo ulje, bundevino ulje, kikiriki ulje

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Saša Popović

    Gde u Beogradu može da sa kupi ulje od kanole? Fala unapred.

Napišite komentar