Menu 

Proizvodi za negu lica i tela nisu uvek dolazili u lepim bočicama i sa kremastim teksturama. U prošlosti su se žene okretale prirodi. Pogledajte čime su se borile protiv starosti.

Jedna od najzanimljivijih stvari kada se govori o tome kako prevariti starost, je svakako korištenje soka kupusa u terapiji smanjenja bora i “zgužvane” kože. Veruje se da taj sok zateže mišiće lica tako što se umasira na kožu i ostavi da se prirodno osuši. Nakon toga ide umivanje mlakom vodom.

Rimljanke su koristile maslinovo ulje da bi očistile, hidratizirale i podmladile kožu i usporile starost. Naparile bi lice i telo i natopile ga maslinovim uljem. Koristile su kamen plavac da bi uradile piling i dubinsko čišćenje. Sve to, naravno, ima smisla. Maslinovo ulje je bogato vitaminima A, D i E i deluje kao odličan antioksidant kada se nanese na kožu. Može da pomogne da se umanje fekti delovanja slobodnih radikala na kožu.

Kleopatra je bila poznata po mlečnim kupkama. I nije grešila. Mleko se može koristiti kao čistač kože i proizvod za lepotu. Omekšava kožu, čini je čvršćom i svežijom. Egipatska kraljica je koristila za lepotu i semena crnog kumina, koja su pronađena u grobnicama egipastkih faraona.

Esencijalna ulja kleke su korištena od davnina. Pored toga što su upotrebljavana kod problema sa kožom, služila su i kao lek za respiratorne probleme, za poboljšanje pamćenja, ublažavnje menstrualnih tegoba i protiv upala. U srednjem veku žene su ga koristile protiv akni i ekcema, ali i da učvrste kožu, umanje pore i “prevare” starost.

S druge strane, žene u Indiji su najradije koristile limunsku travu da bi umanjile pore i zategnule kožu lica. Reč je o antibakterijskoj biljci, kojom su lečeni mnogi kožni problemi. Veruje se da samo nekoliko kapi esencijalnog ulja limunske trave u toploj kupki može pomoći prilikom smanjenja celulita ili uklanjanja akni. (OVDE pogledajte recepte za prirodne pilinge za lice)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar