Menu 

Iako nam obećavaju da će nam vratiti mladoliki izgled, zategnuti kožu, izbrisati bore, činjenica je da nam pojedine supstance iz kometičkih proizvoda čine više štete nego koristi. Evo na šta posebno treba da obratite pažnju.

Velike korporacije koje se bave proizvodnjom kozmetičkih proizvoda na kraju priče žele samo dobru zaradu i zato umesto da rade na razvoju i istraživanjima često u prodaju puštaju proizvode koji sadrže jeftine supstance čiji je uticaj na zdravlje veoma upitan.

Sledeći put kad budete kupovali vašu omiljenu kremu za lice, mleko za telo ili nešto treće dobro pročitajte sastav i ukoliko pronađete samo jedan od pet sastojaka koje ćemo vam navesti, vratite je na policu i probajte nešto novo.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-body-lotion-image15924048

Parabeni se u kozmetici koriste kao konzervans da bi sprečili stvaranje bakterija. Polemika oko njihove upotrebe se povela jer su ti isti parabeni pronađeni u tumoru raka dojke i pokazuli slabu mogućnost oponašanja estrogena koji ima veliku ulogu u stvaranju raka dojke. Dokazano je da parabeni utiču na ubrzano starenje i oštećenje DNK.

Ftalati se u kozmetici koriste kao sredstvo koje pomaže ostalim supstancama da se rastvore. Poznato je da ftalati uzrokuju reproduktivne i razvojne toksičnosti što može povećati mogućnost zdravstvenih problema i dovesti do nastanka raka.

Triklosan se koristi kao antibakterijski agens, a veruje se da može uticati na rad hormona, te da može izazvati alergijsku reakciju kao što je iritacija kože. Triklosan takođe može štetno uticati na žive organizme u vodama jer putem odvoda doazi do reka, jezera, mora. Ova supstanca povećava otpornost na antibiotike.

Ftalati se u kozmetici koriste kao sredstvo koje pomaže ostalim supstancama da se rastvore. Poznato je da ftalati uzrokuju reproduktivne i razvojne toksičnosti što može povećati mogućnost zdravstvenih problema i dovesti do nastanka raka.

http://www.dreamstime.com/stock-images-young-beautiful-woman-bottle-perfume-perfect-makeup-fashion-photo-image33524464

Mineralno ulje ili petrolej se koristi kao sredstvo hidratacije i veoma je čest sastojak parfema. Petrolej je bioproizvod koji se dobija destilacijom benzina iz sirove nafte. Pošto je petrolej u ovom procesu otpad veoma ga je skuplje odložiti nego kupiti i zato su mu u kozmetičkoj inustriji pronašli namenu. Dokazano je da potencijalno zatvara pore i smanjuje funkciju pluća što može dovesti do upale.

Ukoliko budemo obraćali pažnju na etikete i prestali sa kupovinom proizvoda koji sadrže štetne supstance umesto da podležemo jeftinim marketinškim trikovima ni velike kompanije neće imati mnogo izbora i moraće nešto menjati. Krenite od sebe, recite drugarici i mami, započnite malu revoluciju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar