Menu 

Tinejdžerski problemi nisu bezazleni i nemojte ih uzimati zdravo za gotovo. Nikad ne možete sigurni biti šta vaš tinejdžer tačno misli, posebno kad su u pitanju osetljive teme poput stresa, škole i seksa. Mi ćemo vam pokušati pomoći sa nekoliko saveta.

Nije ni čudo što u većini slučajeva ne znate šta vaše pubertetlije misle, jer u većini slučajeva kad im se obratite ili se zatvaraju u sobe ili prevrću očima. Sprovedeno je istraživanje gde su ispitivači pitali tinejdžere šta bi oni voleli da mogu podeliti sa svojim roditeljima. Evo i liste najčešćih odgovora. Koji su to tinejdžerski problemi, koje deca neće podeliti sa roditeljima.

Na prvom mestu našao se odgovor „treba mi privatnost“. Istraživanja su pokazala da je privatnost prva na listi tinejdžerskih problema, ali deca o tome uglavnom šute zbog moguće loše reakcije roditelja. Ako ste u mogućnosti, obezbedite vašem detetu kutak samo za njega posebno u osetljivim pubertetskim danima. Pokušajte mu verovati, ne ulazite u njegov prostor bez konkretnog razloga i ne zaboravite kucanje.

Ono što vam vaš tinejdžer nikad neće reći jeste da samo želi da ga saslušate, bez zvocanja i prigovaranja. To je jedan od glavnih razloga što većina dece ne priča o osetljivim stvarima sa svojim roditeljima, a voleli bi da mogu. Ako vam se deca požale na profesore ili drugare iz škole probajte zajedno s njima pronaći rešenje za problem, nemojte ih kriviti na prvu.

Tinjdžerski problemi sa škakljivim temama

Kad su u pitanju tinejdžerske ljubavi većina roditelja je veoma stroga po tom pitanju i zato tinejdžeri u većini slučajeva izlaze sa vršnjacima, druže se, a sve bez znanja roditelja. Pokušajte se opustiti kad su izlasci za devojkama/mladićima u pitanju. U svakom slučaju bolje je da budete upućeni nego da živite u neznanju.

Na četvrtom mestu ove liste nalaze se loše ocene, koje tinejdžeri prešutkuju svojim roditeljima. Razlog je takođe burna reakcija, koju bi samo jedna loša ocena mogla izazvati. Ne dižite frku zbog jedne dvojke, neka vam vaš tinejdžer ispriča u čemu je problem, da li mu je teško da savlada gradivo… Recite mu da nije smak sveta, ali da očekujete od njega da se više trudi.

Na petom mestu je svakako najškakljivija tema kako za roditelje tako i za tinejdžere – sex. Istraživanja su pokazala da gotovo polovina tinejdžera ne želi reći svojim roditeljima o svom prvom seksualnom iskustvu što je veoma zabrinjavajuće. Podstaknite vašeg tinejdžera da priča sa vama o svemu što ga zanima, nemojte od muve praviti slona, setite se sebe u tim godinama. Mnogo je bolje da vaš tinejdžer od vas nauči sve o zaštiti i polno prenosivim bolestima nego putem interneta.

Jeste li vi otvoreni sa svojom decom, razbijate li tabue, poveravaju li vam deca svoje tinejdžerske probleme?  Još nekoliko saveta kako da izađete na kraj sa svojim tinejdžerom pronađite ovde.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar