Menu 

“Najnežnija” upotreba ricinusovog ulja je kada ga vaše telo upija putem kože. Tople obloge od ovog ulja u predelu trbuha mogu poboljšati rad jetre, pa samim tim i detoks celog organizma.

Ricinusovo ulje se koristi u terapeutske svrhe od davnina, posebno kao prirodni laksativ. Pokazalo se dobro i za rad jetre, posebno u vidu toplih obloga.

ulje ricinusaO samom radu jetre više pročitajte u tekstu Osnažite jetru, ali i o tome koliko je detoks jetre bitan za celi naš organizam. Ako niste bili pažljivi prema ovom vitalnom organu, preterali ste sa alkoholom, kofeinom ili tabletama, vreme je da joj s vremena na vreme i pomognete i tako osnažite telo. (O načinima detoksikacije jetre pisali smo u tekstovima Kako da napravite sok za pročišćavanje jetre, ).

Kako ricinus deluje na jetru

Koža lako upija ulje i ono dospeva u limfni sistem. Ovo ulje potpomaže tok limfne tečnosti i izbacivanje toksina iz organizma. To, naravno, ima pozitivan učinak na celo telo. Istraživanja su pokazala da ricinleična kiselina, koja se nalazi u ovom ulju, ako u telo dospeva putem kože, odlično deluje kao ublaživač bolova i bori se protiv upala.

Kako iskoristiti ricinusovo ulje za bolji rad jetre

Pripremite: komad taknine od flanela ili pamuka, plastičnu foliju, dva peškira i ricinusovo ulje.

Presavijte tkaninu par puta tako da prekiva stomak, posebno gornju desnu stranu. Namočite takninu u ricinusovom ulju, pa stavite u tepsiju ili neku posudu koja podnosi visoke temperature, pa ubacite u toplu rernu da se zagreje. Potrebno je da tkanina sa uljem bude topla na dodir, ali ne i vrela.
Lezite na peškire, na leđa, pa stavite toplu krpu sa uljem na stomak, pa pokrijte plastičnom folijom i još jednim peškirom. Na to sve stavite bocu sa toplom vodom ili neko jastuče sa grejačima. Pokrijte se još i dekom da biste se bolje utoplili.

Ostavite sve tako da deluje 45 do 60 minuta. Moguće je da se pojavi mala iritacija na koži ili crvenilo (jer toksini napuštaju telo), ali posle, kada uklonite oblogu, samo operite stomak mešavinom sode bikarbone i vode (1 kašičicu rastvorite u 1 litri vode). Osobe, koje su osetljive ili alergične na ricinus, ne bi trebale primenjivati ovaj tretman. Poželjno je da se pre upotrebe ricinusa konsultujete sa lekarom.

Treba napomenuti da ovu oblogu možete spakovati nakon upotrebe i staviti u vrećicu, pa u frižider. Posle samo dodate još malo ulja i zagrejete kao inače.

Potrebno je da tretman ponavljate najmanje 4 dana zaredom.

Izbegavajte ovaj tretman, ako ste trudni ili imate neke probleme sa unutrašnjim krvarenjem (recimo, krvarenje čira).

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Temudjin Osvajac

    Kako bi bilo da napokon “toksine” nazovemo otrovima. Ili rec “toksini’ deluje vise profesionalno i znalacki za malogradjane pa se i levo i desno gadjamo stranim postapalicama.
    Lek koji pominjete ovde(a i mnoge druge o kojima ovde pisete{prepisujete}) opisao je drugom polovinom 19=tog stoleca Vaso Pelagic. Nesto ne vidim da je on otrove nazivao “toksinima”

  2. bilja

    Iako djeluje neprakticno za upotrebu, veoma je korisno I jednostavno sa staklenim bocama napunjenim vrelom vodom. Koristila sam za cistu na jajnicima, obloge stavljala malo nize u nivou jajnika s obe strane.

Napišite komentar