Menu 

Mislili ste da dobro poznajete svog malog ljubimca? Razmislite još jednom. Iako “drugujemo” sa njima već hiljadama godina, neke stvari su nam ostale skrivene.

Godinama su tu uz nas, prate nas, vole, čuvaju, zabavljaju. Pas je zaista čovekov najbolji prijatelj, a prijatelje moramo dobro upoznati. Donosimo vam 5 stvari zbog kojih ćete ih možda još više ceniti.

Ljudske bolesti

Psi su nam, s jedne strane, mnogo slični. Čak delimo i neke bolesti. Pored sličnih zdravstvenih poremećaja, psi mogu oboljeti i od raka. Istraživanja pokazuju da, čak, 6 miliona pasa godišnje dobije ovu bolest.

Dijagnoza

Da li je to do povezanosti sa vlasnikom ili nekog njihovog posebnog istančanog čula nije poznato, ali psi mogu da osete kada smo bolesni, posebno kada su u pitanju rak, dijabetes ili epilepsija. Takođe, oni mogu biti dresirani da namirišu rak pluća, dojki, kože, bešike i prostate. Zanimljivo je da psi mogu i do 45 minuta ranije da namirišu epileptični napad.

Pametnice

U Asocijaciji psihologa u Americi je pre četiri godine obavljeno istraživanje, koje je otkrilo da psi mogu biti pametni poput bebe od dve godine. Neke rase mogu da razumiju i do 200 reči, a među najveće “pametnice” spadaju koliji, a slede ih pudlice, ovčari, zlatni retriveri i dobermani.

Zavist i krivica

Naučnici su dokazali da psi znaju kada smo neravnopravni prema njima. Brzo shvataju i reaguju kada su lošije tretirani u odnosu na druge pse. Međutim, iako vam se čini da vaši prekori imaju efekta, grešite – psi ne osećaju krivicu.

Različitosti

Najveća raznolikost vrsta, od svih sisara, prisutna je kod pasa. Zbog toga su dragoceni genetičarima, koji upoređujući vrste psa posmatraju načine rada gena i specifičnosti.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Sevleta Dzinic

    Nemoram ni znat

Napišite komentar