Menu 

Ako vodite računa o ishrani, trudite se da jedete zdravo i svaki dan kuvate onda sigurno znate kako je prženje u dubokom ulju na listi onih loših načina pripreme namirnica. Ali, u poslednje vreme pojavila su se saznanja da povrće pripremljeno na ovaj način i nije baš toliko nezdravo, naprotiv.

Studija nedavno objavljena u prestižnom časopisu Food Chemistry je otkrila kako je prženje povrća u dubokom maslinovom ulju ili dinstanje može biti zdravije od barenja u kipućoj vodi. Oni su objavili rezultate istraživanja tokom koga su istraživači iz Španije su koristili četiri načina pripreme krompira, paradajza, patlidžana i bundeve: prženje i distanje na maslinovom ulju, zatim kuvanje u kipućoj vodi i na kraju kuvanje u mešavini vode i ulja.

Ispostavilo se da se u povrću koje se pržilo povećao nivo antioksidanata kao i količina fenolskih komponenti za koje je dokazano kako štite organizam od kardiovaskularnih bolesti, visokoh holesterola, čak štite i od raka dojke. Pvećan nivo antioksidanata je primećen i kod povrća koje se dinstalo.

4375286329_c5937ee997_z

Ipak, neki stručnjaci tvrde da ovo istraživanje nije baš bez mana jer je poznato da je maslinovo ulje bogato fenolima, a da je povrće bogato antioksidantima te da je rezultat istraživanja sasvim očekivan. Istraživanje bi imalo veću težinu kad bi se povrće pržilo u nekoj drugoj vrsti ulja poput suncokretovog ili biljnog ulja koja inače koristimo za prženje. Iz tog razloga stručnjaci tvrde da je ova studija u potpunosti trivijalna.

Zaključak je da se ne radi o načinu pripreme namirnice nego vrsti ulja koju koristite. Ekstradevičansko maslinovo ulje je naravno uvek dobar izbor iako ima nisku tačku dimljenja, ali kad su biljna ulja u pitanju rezultat sigurno ne bi bio ni približno dobar.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar