Menu 

Da li je i vam žao bacati sve one ostatke voća i povrća koji ostanu kada pravite ručak? Da vam se to ne bi dešavalo mi vam donosimo još sjajnih načina kako da iskoristite ostatke i otpatke.

Ostaci limuna za čišćenje. Iscedili ste limun i ostala vam je prazna korica? Iskoristite je za čišćenje svog dmaćinstva umesto onih teških hemikalija koje običo koristimo. Uzmite isceđenu koricu limuna i njome premažite prljave radne površine u kuhinji. Ako je prljavština zaista velika površine prvo pospite sa sodom bikarboom pa istrljajte limunom i prebrišite.

limun

Zamrznite koricu citrusa za kasnije. Koliko vam se puta desilo da vam je za kolače potrebna mrvica limunove korice koju vi naravno nemate u kući? Da vam se to ne bi dešavalo ostakte citrusa spakujte u plastičnu kesicu i zamrznite.

Citrusi za aromatizaciju. Ako slučajno nemate zamrzivač postoji još jedan sjajan način da upotrebite ostake korice citrusa. Očistite koricu od mesa, koštica i onog belog dela, pa ih stavite u teglicu da se suše, oko dva dana. Kad su se korice osušile u potpunosti sameljite ih u mlinu za kafu i čuvajte u hermetički zatvorenoj teglici.
Aromatizirati možete i šećer, maslinovo ulje ili alkohol. Jednostavno možete staviti korice u teglu i zaliti namirnicom po želji pa ostaviti da stoji duže vreme na hladnom i suvom mestu.

Ostaci bujona. Ostatke bujona bilo da je u pitanju goveđi, pileći ili povrtni nipošto nemojte bacati već ga zamrznite u posudice za led i koristite kao začin za rižu, testenine, čorbice i supe. Bujon takođe možete napraviti od ostataka povrća, kore šargarepe, krompira, crvenog luka i začinskog bilja. Sve dobro operite, stavite u šerpu, zalijte vodom i pustite neka krčka dok svi ukusi ne ostanu u vodi.

banana

Kora banane za zdravu kožu. Kora banane je veoma bogata antioksidantima poput luteina i može poslužiti za hidrataciju čitavog tela. Za piling od banane jednostavno pospite malo šećera na unutrašnju starnu kore banane i njome trljajte telo pa isperite toplom vodom. Za akne jednostavno korom banane kratko trljajte lice ostavite da deluje 30 minuta pa operite vodom.

krompir

Otpaci za negu lica. Kao prirodni tonik za negu lica mogu vam poslužiti kore grejpfruta ili narandže, a koristite h tako da njima jednostavno trljate lice. Prirodna kiselost i tekstura kore, uklanja mrtve ćelije kože, a vitamin C se bori protiv prvih znakova starosti i oštećenja. Unutrašnju stranu kore avokada možete koristiti kao sredstvo za hidrataciju lica jer poseduje mnoga zdrava ulja. Sa korom krompira rešićete se otečenih očiju, jednostavno stavite koru krompira na oči, ostavite da stoje 15 minuta i otok će spasti.

Sviđa nam se
Autor
Još sjajnih načina da iskoristite ostatke i otpatke od hrane
Datum
Ime
Kore banane, citrusa, krompira za negu kože i domaćinstvo
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar