Menu 

Radijatori, suv vazduh, hladnoća, slaba hidratacija dovode do ispucale, suve kože, pa ponekad i crvenila. Donosimo nekoliko korisnih saveta.

Problem mogu biti i ispucale usne, a kod nekih ljudi se javlja crvenilo i perutanje između prstiju ruku. To je veliko upozorenje da koža pati i da je hidratacija slaba.

Briga o sebi

Zimi verovatno volite dugo i toplo tuširanje, ali vaša koža baš i ne. Posebno ako ste promrzli i pokušavate se ugrejati toplim tušem. Tako brzo uklanjate prirodna ulja. Kupajte se toplom vodom, a ne vrućom, koristite hidratantne ili uljne gelove za tuširanje i posle kupanja ne trljajte se peškirom, već samo lagano potapkajte.

Kožu hidratizujte dok je još vlažna uljima ili hidratantnim kremama. Na taj način ćete vlažnost duže zadržati.

suva koza devojka krema

Kada je u pitanju depilacija, ako koristite britvice budite posebno pažljivi. Koristiti možete kreme za brijanje, pa čak i, kao zamenu, balzam za kosu. Dlake depilirajte u pravcu rasta i neka vam britvice budu oštre da biste izbegli iritaciju.

I teme i kosa su ugroženi zimi. Hidratizujte ih masiranjem maslinovim uljem. Utrljajte pola šolje toplog maslinovog ulja na teme i kosu i ostavite pola sata da deluje. Operite šamponom i balzamom. Lakše ćete na ovaj način ukloniti i perut.

Naravno, ne zaboravite ni na kremu za sunčanje, koja zimi može biti važnija nego leti, posebno kada je u pitanju skriveno sunce koje se presijava na snegu.

Ispucale usne

Ne lickajte ih i uvek zaštitite pre izlaska na hladnoću. Ako ima vetra i ako je niska temperatura pokrijte ih šalom. Balzam za usne nosite uvek zimi sa sobom. Pre spavanja na usne nanesite sloj meda i ostavite da deluje preko noći.

suve rukeRuke

Ako su vam ruke posebno suve i preutaju se (ako se javilo i crvenilo) prvo ih operite i posušite lagano peškirom. Nakon toga nanesite na ruke sirće, stavite pamučne rukavice i ostavite da deluje preko noći. Sirće pomaže da se uspostavi pH balans kože i da zadržite vlagu.

Kožu mažite maslinovim uljem, posebno obratite pažnju na zanoktice i trljajte predeo oko nokta.

Neka vam ovi postupci postanu rutina da biste sprečili bolnu kožu i osećaj zatezanja koji nikome, naravno, nije ugodan.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar