Menu 

Obzirom da smo ovaj sapun više puta spominjali kao jedan od najzdravijih i najprirodnijih sapuna, morali smo vam pronaći i način kako da ga napravite sami.

Na Crunchyurbanite blogu pronašli smo sjajan recept kako da sami napravite kastilj sapun koji možete koristiti za negu i čišćenje bez ikakvih štetnih materija. Možemo slobodno reći da je ovaj sapun čisto maslinovo ulje.

Sve što vam je potrebno da napravite kastilj sapun jeste 1,5 litara maslinovog ulja, 180 g natrijum hidroksida i 0, 5 l destilovane vode.

Na šporet stavite ulje da se lagano za greva, a vi za to vreme rastvorite natrijum hidroksid.

kastilj2

Kako rastvoriti natrijum hidroksid?

Ovo je u stvari najteži deo pravljenja sapuna. Da biste rastvorili natrijum hiroksid potrebna vam je zaštitna oprema, gumene rukavice i plastične naočare pošto se natrijum hidroksid veoma brzo zagreva i ako ne budete pažljivi može izazvati opekotine.

Za početak izvažite potrebnu količinu natrijevog hidroksida i vode. Vodu uspite u duboki plastični bokal, stavite rukavice i naočale, pa polako uspite natrijum hidroksid u vodu i lagano promešajte sa velikom metalnom kašikom.

Pošto će se ova tekućina veoma brzo hemijskom reakcijom zagrejati, poklopite je i ostavite da se ohladi neko vreme van dometa dece i kućnih ljubimaca pre nego je upotrebite za pravljenje sapuna. OVDE pogledajte video kako da rastvorite natrijum hidroksid.

Kad se maslinovo ulje malo zagrejalo uspite ga u veću posudu, sa poklopcem, dodajte u vodi rastvoren natrijum hidroksid i sve dobro mešajte dok ne dobijete gušću tekućinu.

Dobijenu smesu zatim stavite u odgovarajući plitki kalup i ostavite da se preko noći stvrdne.

Sutradan izrežite sapun na kocke.

Piši!
Širi dalje!
12 komentara
 1. Sadeta Begic

  zasto je sve dobar sapun kabas pravljeni osim za ves dali mi neko moze pojasniti hvala.

 2. Ra Ca

  Evo jedna radionica potpuno prirodnih sapuna, cak sam jednom prisustvovao kada su se pravili. Mozete ih ovde i poruciti Soap Art

 3. Daliborka Daca Zoranovic Mihajilovic

  A nekada su se pravili od kostiju i sode i neznam još šta su stavljali bili su dobri veš se bjelio od njih i bili su zdravi to je nekada moja baka pravila .

 4. Katarina Pavićević

  I u Turskoj ih ima, od maslinovog ulja i raznih dodataka, tipa esencijalnog ulja i mlevene susene lavande, divan je. A nista ne fali ni Alverde iz DM, za 80-90din. mi je ovo ipak previse posla. Mada, slazem se, ovo jeste fina ideja za hobi, dodatni izvor prihoda isl.

 5. Jovica Kaca Boskovic

  kupim,ima prirodni,u grckoj od cistog maslinovog ulja !!!!!!!!!!!!

 6. Dragana Tanasijevic Uzunmirkovic

  hvala lepo..necu ga praviti jer znam kokiko je to tesko i opasno

 7. Maja

  Nikako ne moze da bude 0,2 grama. Proverite recepturu!

 8. Jasmina Bxyz

  postoje kalkulatori za vrstu masnoća koju koristite, kao i predviđeni dodaci – kozje mleko, eterična ulja, piling dodaci…slažem se da ne može otprilike. NaOH razvija visoku temperaturu, i treba biti oprezan…ali može biti baš sladak hobi.

 9. Lepa Diponegoro

  nije za amatere ni one nestrpljive….Nosi rizik i za one koji recept objavljuju

 10. dragana pešić mitić

  Pošto se suprug i ja bavimo proizvodnjom sapuna moram vam reći da proizvodimo sapun od hladno ceđenog maslinovog ulja , u toplom postupku (sapun “Šarm” ) bez ikakkve hemije , nema veštačkih boja , konzervansa , punila…bez ostatka sode što je najvažnije ( zdravstveno proverenog u nadležnoj ustanovi ) pa vam preporučujem da ne ekperimentište tako površnim i odprilike receptima , nego izaberete provereno . To ne mora da bude Šarm, ali pazite šta stavljate na kožu.

 11. Jelena Seferovic

  neka,hvala lakse mi da ga kupojer ne nos rukavice i naocare u prodavnici i nema opekotina

 12. Ivana Litričin Sabo

  sapun se ne pravi tako sto se meri otprilike. bitan je svaki gram. od toga zavisi da li ce biti kremastiji i blazi ili tvrdji koji jako isusuje kozu. nema tu ”oko” 1 litar ili ”oko” 0,2 kg. a bitno je i koja vrsta masnoce se koristi i da li ce se koristiti etarsko ulje. ja ne priznajem ove otprilike recepte.

Napišite komentar