Menu 

Veganski način ishrane može biti zaista zdrav izbor kad su u pitanju odrasli ljudi, ali svi vegani bi trebalo bi da razmisle o zdravstvenim rizicima pre nego i svoju decu počnu hraniti na taj način.

Polemike oko toga da li je za decu sigurno i zdravo da budu vegani ili vegetarijanci ne prestaju, a jedan od glavnih argumenata onih koji ne podržavaju ovaj vid ishrane za klince tvrde da su deci nepohodni vitamini, posebno B12 koji se putem hrane može uneti isključivo putem proizvoda životinjskog porekla.

Prema nekim podacima objavljenim pre dve godine 7-8 odsto dece u Americi do 18-e godine nije probalo meso, a 3 odsto od te brojke se deklarisalo kao striktni vegetarijanci, a 2 odsto kao vegani.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-young-girl-eating-bowl-vegetables-image5939142

Stručnjaci kažu da bi mladi vegani koji su još uvek u razvoju mogli patiti od nedostatka sledećih nutrijenata:

  • Vitamin B 12
  • Proteini
  • Gvožđe
  • Kalcijum
  • Omega 3 masne kiseline

S druge strane, postoje i oni lekari koji poručuju da dete vegan koje jede raznovrsne, sveže i zdrave namirnice može biti jednako zdravo kao i dete koje jede proizvode živtinjskog porekla.

Šta je sa proteinima i vitaminom B 12?

Pošto je većina nas proteine naviklo dobijati putem proizvoda životinjskog porekla nameće se pitanje kako ih dobijaju deca koja ih ne jedu. Lekari opet kažu da je sve stvar raznovrsnosti namirnica i nema bojazni jer je dečija potreba za proteinima poprilično mala.

Veganski izvori proteina su orašasti plodovi, semenke te puter napravljen od tih namirnica i deca vegana bi trebalo što češće da ih uzimaju.

Kad je u pitanju vitamin B 12 ni tu ne bi trebalo da bude problema pošto postoje mnogi suplementi za decu koji sadrže ovaj vitamin. Isto tako, ovaj vitamin se nalazi i u proizvodima od soje, žitaricama koje se jedu za doručak kao i u mleku od semenki.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-child-eating-vegetable-salad-little-cute-girl-image33648983

Saveti za roditelje vegana

Ukoliko ste se odlučili da vaše dete hranite veganskom ishranom trebalo bi da pratite detetovo ponašanje i zdravlje. Obratite pažnju da li dete izgleda zdravo, da li lako ili teško preboli prehlade, grip, da li je potrebno više vremena da im rane zacele, da li dobro spavaju, da li im creva rade normalno i da li imaju dovoljno energije za igru.

Ako primetite da je vaše dete boležljivo, da mu je imunitet oslabio i da nema energije možda bi trebalo da razmislite šta je to najbolje za vaše dete.

Članak
Naslov
Da li veganstvo zdravo za decu?
Opis
Veganski način ishrane može biti zaista zdrav izbor kad su u pitanju odrasli ljudi, ali svi vegani bi trebalo bi da razmisle o zdravstvenim rizicima pre nego i svoju decu počnu hraniti na taj način.
Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Marija

    Hm zanimljiva tema. Ja mislim da je svakako bolje da dete bude vegan od malih nogu i da se odmah navikne na prirodni i zdrav način ishrane, što pre to bolje.

Napišite komentar