Menu 

Ako i vi svakodnevno muku mučite sa svojim školarcima oko pisanja zadaće i nijedan dan ne može proći bez svađe, donosimo vam nekoliko saveta pomoću kojih ćete to promeniti i razviti odgovornost kod deteta prema školskim obavezama.

Pored zadaće problem se može javiti i u obliku loših ocena, nezainteresovanosti za školske zadatke bez obzira na to koliko dete bilo inteligentno. Ako imate sličnih problema, evo šta bi trebalo da uradite.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Razgovarajte sa detetom i sa nastavnicima

Ako dete ne izvršava redovno svoje školske osobe kod nastavnika može uticati i na sliku koju će oni steći o vama kao roditelju. Naravno, u negativnom smislu, ali nemojte na to gledati kao potpuni poraz jer to ne znači niti da ste vi loš roditelj, niti da je dete loše. Najbolji način da to rešite jeste da otvoreno razgovarate sa detetom i sa nastavnicima.Pitajte dete da li mu je gradivo previše teško, ili mu je pak toliko lako da mu je dosadno. Nastavnike pitajte imaju li kakvu sugestiju kako da zainteresujete dete i na šta da se fokusirate te kako da pomognete detetu kod kuće. Obavezno pitajte i jesu li primetili neke promene u detetovom ponašanju. Pokušajte se konsultovati sa roditeljima koji su prošli ili prolaze kroz iste probleme.

Postavite detetu dostižne ciljeve

Ako želite da motivišete dete postavite neki cilj koji treba da ostvari do kraja školske godine i za to pripremite neku nagradu. Pazite samo da ne potavite cilj koji je vašem deteu nedostižan. budite relani i ne precenjujte dete. Ako je dete do sad bilo dobar učenik nemojte očekivati da će zbog neke nagrade naprasno postati odličan. Za početak neka cilj bude popravljanje ocena u pojedinim predmetima, pa postepeno zadavajte sve teže zadatke, posebno ako vidite da se dete trudi i ostvaruje ono što ste zadali.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Podstičite napredak deteta

U većini slučajeva samo određivanje ciljeva nije dovoljno za napredak i sigurno neće doneti trenutne rezultate i zato je potrebno da budete upućeni u svaki pomak napred te ga nagrađujete i pohvaljujte. Primetite ako je dete napisalo zadaću bez da ste ga napomenuli 20 puta, pohvalite tu četvorku iz matematike i nagradite nekom sitnicom kao što je pola sata duže za računarom ili vani sa drugarima. Sa svakim napretkom dete verbalno pohvalite, kažite mu koliko ste ponosni i recite mu da samo tako nastavi.

Pozitivni podsticaj je jedan od najefikasnijih metoda kad je u pitanju rad sa decom i zato ga što češće koristite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar