Menu 

Škola počinje, viri iza ćoška. Zavirite još jednom da li je sve spremno, pogledajte našu listu saveta kako da se najbolje pripremite.

Jutarnje pripreme

Već sada počnite da nameštate sat malo ranije. Nekoliko dana (najbolje sedmica -dve) će biti dovoljno da se „programirate“ da ustajete ranije. Na taj način ćete izbeći jutarnju frku.

Pripremite i odeću za školu, posložite je na „udarna“ mesta u ormaru, a poželjno je i da, ako već niste, naučite svoje mališane da sami pripremaju odeću, da je slažu i raspoređuju. Takođe, pazite da odeća za decu bude udobna, topla i primerena.

Ne zaboravite i na rani doručak. Ne samo zbog zdravog početka dana, već i zbog razbuđivanja. Ako ustanete malo ranije i imate pripremljenu odeću i spakovanu torbu za školu, biće i više vremena za doručak. Takođe, možete naveče pripremiti deo užine ili doručka. (Evo i nekoliko ideja , )

Da li imate sve spremno?

Posavetujte dete da prelista i pregleda knjige pre početka škole. Na ovaj način će samo sebi olakšati prve dane i početni program. Sedite sa detetom bar dva tri puta pre prvog školskog dana i zajedno prođite program, pokušajte da ga zainteresujete za predmete.

Proverite da li imate osnovne stvari spremne. Često u žurbi prilikom priprema, kupovanja garderobe i sličnih potrepština zaboravimo na ono najosnovnije. Još jednom pregledajte torbu, da li su tu: sve knjige, sveske, olovke, pernica, gumice, … Ne trpajte sve u dečiju torbu, samo ono što mu je potrebno za taj dan. Raspitajte se kod drugih mama da li je potrebno još nešto od materijala – plastelin, tempere, kolaž papir, kajdanke i slično. U jednom delu ormara ili u većoj ladici slažite sve što je detetu potrebno za školu – što ide u školsku torbu. Napravite sa njim mali planer, koji će stajati u dečijoj sobi – raspored časova, vanškolske aktivnosti, sekcije, treninzi, …

Prvi dani – prvačići

Za prvačiće je ovo veliki dan. Podržite dete, neka zna da ste uz njega.

Ne plačite pred decom, samo ćete ih još više uznemiriti i zbuniti. Budite pribrani, iskoristite priliku i upoznajte se sa drugim roditeljima i u prvim danima pokažite da vas napredak deteta i njegove obaveze zaista interesuju. Uključite se i vi, pomažite mu sa zadacima i zajedno osmislite neke zabavne projekte. Na taj način će dete povezati školu sa divnim i zbavanim stvarima.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Zaklina Stevanovic

    jos nije al biti ce

Napišite komentar