Menu 

Maslinovo ulje se uvek ubraja među najzdravije namirnice, a stručnjaci preporučuju da se što više koristi. Mi vam danas otkrivamo poprilično iznenađujuća saznanja.

Često pitanje koje postavljaju oni što paze na zdravu hranu jeste treba li namirnice jesti u sirovom ili kuvanom obliku? Dr. Mercola, čovek poznat po tome što se zalaže za lečenje ishranom i alternativnim metodama tvrdi da je konzumiranje većine sirove hrane ključ do zdravlja.

Hrana koja je što manje tretirana i termički obrađena je zdravija jer zadržava mnogo više nutrijenata. Uprkos tome većina ljudi hranu kuva i to koristeći neko od mnogih vrsta ulja koje možemo pronaći na tržištu.

Postavlja se pitanje: Koje je ulje najbolje za kuvanje?

Tropska ulja – vaša najzdravija alternativa

dreamstime_s_25704317

Kokosovo ulje se poslednjih godina sve više preporučuje od strane stručnjaka, jer sadrži najmanje zasićenih masti. Kao rezultat dobijemo ulje koje pri visokim temperaturama ne stvara trans masti i ne biva oštećeno kao što je slučaj kod većine poznatih ulja. Još jedno ulje koje ima sličnu strukturu jeste palmino.

Iako ima ulogu ugljenih hidrata kokosovo ulje ne izaziva skok insulina, a pored toga svega, na zdravlje ima veoma dobar efekat:

 • Utiče na dobro zdravlje srca
 • Pospešuje gubitak kilograma
 • Ojačava imunitet
 • Ubrzava metabolizam
 • Obezbeđuje izvor energije
 • Čuva zdravlje kože
 • Podstiče pravilan rad štitne žlezde

Važna saznanja o maslinovom ulju

dreamstime_s_12870577

Ekstra devičansko maslinovo ulje je mononezasićena mast poznata po svojim lekovitim svojstvima. Sastavni je deo zdravih dijeta.

Ipak, kad je u pitanju maslinovo ulje veoma je važno znati da nije dobro za kuvanje i da bi trebalo da se koristi u isključivo sirovom (hladnom) obliku.

Zbog njegove hemijske strukture i velike količine nezasićenih masti, kuvanjem, maslinovo ulje postaje podložno oksidativnim oštećenjima. Ali, maslinovo ulje i kao sirovo nosi određene rizike jer je veoma kvarljivo. Ispostavilo se da maslinovo ulje sadrži hlorofil koji ubrzava proces razgradnje i čini da ulje poprilično brzo užegne.

Maslinovo ulje nikako nemojte držati na svetlom mestu, jer svaki put kad je ulje izloženo svetlosti ili vazduhu ono oksidira, a hlorofil u ekstra devičanskom ulju ubrzava oksidaciju nezasićenih masti. Da zaključimo, korištenje pokvarenog (užeglog) ulja ima više štete nego koristi i zato dobro pazite kako koristite maslinovo ulje.

 • Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu.
 • Kupujte manje flašice koje će kraće trajati.

Da biste sačuvali ulje od oksidacije pojedinci savetuju da u ulje uspete kap astaksantina koji je trenutni antioksidant. Isto tako možete kapnuti i kap vitamina E ili luteina, ali će oni promeniti boju ulja.

Najgore opcije ulja za kuvanje

dreamstime_s_29970664

Polinezasićene masti su apsolutno najgora opcija za kuvanje jer su omega 6 masne kiseline veoma podložne oksidaciji pri visokim temperaturama.

Ulja koja treba izbegavati:

 • Kukuruzno
 • Sojino
 • Suncokretovo
 • Šafrana
 • Kanola

Oštećene omega 6 masti mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje i odgovorne su za mnoge zdravstvene probleme.

Trans masti mogu uzrokovati začepljenje arterija, a oštećene omega 6 polinezasićene masti ih formiraju nakon što se biljna ulja stvrdnu u margarin.

Margarin i biljne masti nikada nemojte koristiti u kuvanju!

Piši!
Širi dalje!
17 komentara
 1. Omnisoft

  Zanimljive činjenice o maslinovom ulju. Možda je najvažnije umereno koristiti sva ulja i drugu hranu.

 2. Gurman

  … Dr. sc. Donatella Verbanac održala je vrlo zanimljivo predavanje o predrasudama koje prate maslinovo ulje u kuhinji. Uobičajena predrasuda da maslinovo ulje nije zdravo ako se upotrebljava za kuhanje, prženje ili pečenje posve je pogrešna. Naime, kuhanjem i prženjem “gube se neki biofenoli, hlapivi alkoholi i esteri i mijenja se miris, ali se nutritivna vrijednost ne mijenja“. Štoviše, probavljivost maslinova ulje ne mijenja se čak i ako se više puta uzastopce upotrebljava za prženje! Osim toga, kako je objasnila dr. Verbanac, maslinovo ulje u sebi sadrži stabilizatore koji štite hranu od gubitka hranjivih tvari prilikom kuhanja budući da takvo ulje “hranu samo obloži, a ne penetrira u nju pa jedemo manje masnu hranu“.“Ulja jačeg okusa i mirisa mogu biti korištena za prženje i pečenje riba i mesa, a ulja blažeg okusa i voćnog mirisa mogu se upotrebljavati za salate i dodavanje na već gotova jela ili se koristiti u pripremanju slastica“, rekla je dr. sc. Donatella Verbanac …

 3. Mirsada Islamovic

  Maslinovo ulje

 4. Vesna Vesna

  I na kraju, koje je ulje poželjno ZA KUVANJE ???????

 5. Vesna Vesna

  Čitala sam pažljivo, ali nisam došla do podatka, koje je ulje poželjno za kuvanje ???

 6. Jovica Kaca Boskovic

  ekstra devicansko samo za salate,ostala mogu,pogotovu od komine,moze da se sprema na njemu,riba spagete i tako nesto lagano,sigurno ne pasulj sarma i ostala nasa jela !!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Jelena Nikolic

  Mast.Kad ga imam jer u mast nam je spas.

 8. Milačić Bajić Mirjana

  Ovde ima propusta – jer nije pomenuto jedinstveno ulje koje je podjednako dobro i kao sirovo a i u kuvanju se ne menja- ulje od semenki grozdja.

  • Mila

   Ulje od grozdja je mozda najgore ulje koje ima 75% polysaturated fats. Samo taj podatak je dovoljan da zaseni sve prednosti koje reklamiraju promoteri.

 9. Milja Rastović

  koristim ulja, rijetko sv. mast, ali nisam znala da masl. ulje i margarin nisu za kuhanje, pogotovo da je suncekretovo ulje štetno, hvala na članku u kojem sam saznala stvari koje nisam znala…;)

 10. Bojana Bogunovic

  Svinjska mast-najzdravija-dokazano.!

 11. Mirjana Brdar Kondić

  samo svinjska mast .

 12. Zana Popovic

  Gianne ta mast je toliko zdrava da možeš i da se šlogiraš od nje.!!!

 13. Inko Gnitto

  mast,pogotovo ako sami pečete špek i dobijete čvarke hahha

 14. Ljiljana Tankovic Gak

  extra

 15. Gianne Kujundzic

  Svinjsku mast jer su najnovija istrazivanja {na Balkanu} dokazala i pokazala da je to ipak …najzdravije ;) :D :D

 16. Mira

  Koristan clanak,…,samo, ako su sva gore navedena ulja stetna, zelim da pitam koja nisu stetna a mogu se kupiti u Srbiji?

Napišite komentar