Menu 

Zvuči pomalo neobično, ali prirodni porođaj je nešto o čemu se sve više priča iako medicina napreduje iz dana u dan. Ako razmišljate o ovakvom načinu porađanja, evo nekoliko stvari koje treba da znate.

Prirodni porođaj podrazumeva potpuno nemedicinski pristup svim fazama poroda, od kontrakcija do samog izgona bebe. Ako želite u potpunosti učestvovati i imati kontrolu nad svojim porodom i ako želite minimalne rutinske medicinske intervencije onda je prirodni porođaj ono čemu stremite.

Ako želite da se porodite prirodnim putem, treba da budete spremni na jake bolove i neugodnost, ali uz pravu podršku i odgovarajuću pripremu žene se tokom prirodnog porođaja osećaju osnaženo i veoma zadovoljno.

Prednosti prirodnog porođaja

 • Većina tehnika koje se primenjuju tokom prirodnog porođaja nisu invazivne i veoma su male šanse da naškode ili izazovu nuspojave kod porodilje ili kod bebe.
 • Mnoge žene se tokom prirodnog porođaja osećaju osnaženo. Uprkos bolovima žene koje su se jednom porodile bez lekova u većini slučajeva kažu da bi takav porod izabrale i sledeći put.
 • Nećete izgubiti oset u niti jednom delu tela tokom poroda, moći ćete se kretati i pronaći vama najviše odgovarajući položaj i moći ćete učestvovati u svim fazama poroda.
 • Žene koje se porađaju prirodnim putem imaju manje šanse da tokom poroda koriste neke invazivne procedure kao što su kateterizacija mehura, vakuum ili forceps.
 • Vaš partner može biti uključen u celi tok poroda.
 • Tokom porođaja pa i kasnije možete primeniti tehnike disanja, vizualizacije i samohipnoze koje ste učili tokom trudnoće.

prirodni porođaj2

Nedostaci porođaja bez upotrebe lekova

Prirodne tehnike za umanjenje bolova tokom kontrakcija ne deluju baš najbolje i zato ako ne želite da osećate bolove i smatrate da to ne biste izdržali, onda prirodni porođaj nije za vas.

S druge strane porođaj prirodnim putem se ne preporučuje ukoliko ste bebu preneli nakon termina, ukoliko je trudnoća bila komplikovana i lekari smatraju da bi i sam porod mogao biti takav. Ukoliko vas lekari uveravaju da treba da odustanete od prirodnog porođaja, poslušajte ih jer za to sigurno imaju dobar razlog.

Kako se pripremiti za prirodan porođaj

Ako vam trudnoća protiče u najboljem redu i ako ste čvrsto odlučili da želite da se porodite prirodnim putem onda bi trebalo i da se aktivno pripremate za ceo proces. Za početak, ukoliko za to imate mogućnost, odaberite babicu ili osobu koja će biti s vama u porođajnoj sali, odaberite okruženje u kom želite da se porodite i napravite plan poroda.

Postoji mogućnost prirodnog porođaja u bolnici, ali vi takođe možete odabrati da se porodite u sopstvenom domu.

Ako ste za svaki slučaj odabrali bolnicu onda se raspitajte o tome koliko porodilja može da odlučuje i učestvuje u samom porodu, koje se standardne medicinske rutine primenjuju i na koji način ih možete zaobići.

Mnoge žene se tokom poroda odlučuju za babicu, ženu koja će je voditi tokom celog porođaja pošto će u bolnici o vama računa voditi sestra kojoj vi verovatno nećete biti jedina pacijentkinja i neće moći svu pažnju da usmeri na vas. Zato ako imate tu mogućnost sa sobom povedite babicu ili doulu.

Tokom trudnoće obavezno se upišite na neke radionice gde ćete učiti o tome šta se tačno dešava sa vašim telom tokom poroda da biste u potpunosti mogli da razumete ceo proces. Isto tako morate biti svesni da bez obzira na vaše planove ponekad stvari krenu drugim tokom i u tom slučaju nemojte biti tvrdoglavi već pristanite na ono što vam lekari i sestre savetuju posebno ako postoji opasnost po vas ili po bebu.

Ako se pored svega što smo vam naveli ipak odlučite za prirodan porođaj, neke od sledećih stavki bi vam mogli olakšati ceo proces.

Podrška. U ovakvim slučajevima, veoma je važno da imate nekoga pored sebe, nekoga ko će vam dati emotivnu podršku i pomoći vam da vam bude što ugodnije. Kada porodilja kraj sebe imaju neku poznatu osobu obično im je smanjen nivo anksioznosti i stresa.

Vežbe disanja i vizualizacije. Mnogi predporođajni kursevi i školice za trudnice se fokusiraju na vežbe disanja i vizualizacije  i zato ih obavezno upišite zajedno sa vašim partnerom. Vaš instruktor će vam odrediti vežbe disanja i učiti vas vizulizaciji, kada zamišljate svoje sigurno mesto koje vas opušta ili jednostavno zamišljate lagan i bezbolan porođaj. Verovali ili ne mnoge žene su posvedočile da im je to uveliko olakšalo porođaj.

Isto tako možete učiti i tehnike opuštanja određenih mišića kada ih stežete i otpuštate mišiće dok se u potpunosti ne opuste.

Ako ste ikada išli na časove joge, praktikovali meditaciju ili ste trenirali borilačke veštine onda ste već sa vežbama disanja uveliko upoznati. Posetite časove jog za trudnice jer je joga dokazano povezana sa smanjenjem bolova i žene koje su je praktikovale obično su pod manjim rizikom od bilo kakvih medicinskih intervencija.

prirodni porođaj

Položaji i kretanje. Kad niste pod lekovima, kretanje vam nije ograničeno i možete da nađete položaj koji vam najviše odgovara. Uključujući stajanje, ležanje, klečanje ili čučanje.

Samo kretanje vam može doneti olakšanje i zato tokom porođaja pokušajte šetati ili se lagano ljuljati na lopti za pilates. Čak i ako ste priključeni na monitor i otkucaji srca bebe se stalno prate to ne mora da znači da treba da budete vezani za krevet.

Tokom samog izgona veruje se da ćete bebu lakše izgurati ukoliko ste u položaju čučnja ili na kolenima jer u tim položajima se vaginalni otvor lakše otvara. Zapamtite, najbolji položaj je onaj u kome se vi najudobnije osećate i time se vodite.

Hidroterapija. Topla voda može olakšati bolove kontrakcija i zato se mnoge žene odlučiuju na porođaj u vodi, a više o tome smo pisali u članku “Porođaj u vodi – da ili ne?”.

Masaža i toplo –hladna terapija. Masaža će vam ublažiti napetost mišića i smanjiti percepciju porođajnih bolova. Masažu vam može priuštiti doula, babica ili partner. Tokom poroda najviše paše masaža donjeg dela leđa kada vam je potreban čvrst i miran pritisak na taj deo tela. U određenim fazama poroda masaža vam može smetati i zato je veoma važno da komunicirate sa osobama koje su sa vama.

Mnoge žene takođe tvrde da bolove mogu ublažiti i topli oblozi koje stavljate na donji deo leđa ili stomaka dok drugima više pašu hladni oblozi. Probajte i jedno i drugo i odaberite ono što vam najbolje deluje.

Pored svega navedenog tu su još i akupunktura, akupresura i samohipnoza za šta će vam biti potrebni posebni kursevi i izučavanje pre samog poroda.

bebac

Iako se kod nas još uvek ne može baš birati kako i na kojin način želimo da se porodimo jedan svetao primer dali su nam Ivan i Danijela Čkonjević iz Novog Sada koji su se upravo zbog tretmana koji trudnice imaju po našim bolnicama odlučili na prirodni porođaj i to u sopstvenom domu.

Ceo tok porođaja, svojom kamerom je zabeležila Tamara Zidar, a ovaj video će vam u potpunosti promeniti pogled na porođaj. Pogledajte kako izgleda Rađanje porodice.

Piši!
Širi dalje!
10 komentara
 1. Belma

  Ovo je stvarno predivno! Šda da vam kažem-uživajte!

 2. Biljana Milosavljevic

  Tri porodjaja, tri carska reza. Nije bilo pitanje izbora vec je tako moralo biti. Prvi carski rez je bio poslednja opcija posle niza pokusaja da se izazovu bolovi. Termin prosao 18 dana. Ni indukcija nije pomogla. Na srecu sve se dobro zavrsilo. Ostala dva carska po savetu lekara su bili planirani da bi se izbegli rizici.

 3. Marina Glisic

  Da li je vama sav taj cirkus prirodan ? Svasta !

 4. Natasha Stankovic-Stojanovic

  Mislim da je to glupost najveca koju ako vec moze da bira zena izabere !!! Olaksajte sebi sve sto mozete !!!!

 5. Dusa Gvozdic Delibasic

  predivno

 6. Sanela Tomic

  Dozivela eklampsiju,porodjena putem carskog reza,jedva zive ostale i kcerka i ja….dva dana sam posle toga bila u komi a ona 6 dana u inkubatoru.Dobila sam je u ruke na dan kada smo otpustene iz bolnice.Danas hvala Bogu je to jedna prelepa devojcica od 15 godina,a ja ponosna mama.Tako da je pouka ipak ostati ziv i radovati se svemu na kraju,nego li kako ce se zena poroditi.

 7. Smiljana Milanovic

  Tri porodjaja, tri razlicita iskustva, sva tri prirodno,znaci bez carksog reza, prvi katastrofalno prosao, jedva ziva ostala i ja i beba, imala epilepticki napad (inace nemam epilepsiju), porodjaj prosao pod valijumom, drugi porodjaj za tri sata sve gotovo, a sa trecim sam imala trudove koji su samo prestali pa je morala intervencija da se uradi, infuzija, da bi se trudovi pokrenuli ponovo. Sve troje djece zivo i zdravo i vrlo nemirno :)

 8. Sanela Stevanovic-Jencic

  4 porodjaja bez PDA i sve je proteklo najbolje <3

 9. Sanela Stevanovic-Jencic

  Hvala Bogu da takvi pravi prirodni porodjaji postoje i kod nas u Srbiji <3

 10. Malka Milosavljevic

  Dva puta bez ikakve injekcije i nista mi ne fali deca zdrava i prava hvala bogu

Napišite komentar