Menu 

Mnogo je poslova koje morate obaviti u kući pred zimu, ali neki su na prvom mjestu. Saznajte koji su i iskoristite jesenje dane da spremni dočekate prve pahulje i hladnoće.

Podsjetite se šta to sve treba  uraditi prije nego dođe vrijeme tople vatrice, udobnih čarapica, toplih džempera, čajeva, ali i predulaza zatrpanih snijegom, staza okovanih ledom i prozora koji škripe i puštaju hladnoću.

Provjera kuće i okućnice

u kući pred zimuPored pripreme ogreva potrebno je i provjeriti kuću i prateće objekte u dvorištu. Obiđite sve objekte, pogledajte ima li nekih rupa koje treba zakrpiti, nekih prozora koje treba popraviti; da li negdje šrkipe vrata, da li kroz prozore ulazi hladan vazduh, …

Provjerite i oluke i krov, podrežite grane, koje bi mogle da smetaju objektima i da naprave štetu tokom oluje. Provjerite opremu za grijanje i dimnjak. (Saznajte i Kako da učinite vaš dom toplijim i uštedite na grejanju ove zime). Pozovite vodoinstalatera da provjeri cijevi i popravi eventualne kvarove.

Nabavite “štitnike” za prozore i za vrijeme hladnih večeri ostavite vodu da malo kapa da ne bi došlo do smrzavanja cijevi.

Provjerite opremu

Svaka kuća ima neku opremu za “borbu” sa snijegom. Provjerite da li je sve tu, da li nešto treba popraviti ili kupiti novo. Potrebna su vam sredstva za topljenje leda (ako se pojavi na stazama pred kućom). U tu svrhu možete upotrebiti so, ureu, pijesak ili čak sok od cvekle. Provjerite da li su vam lopate za snijeg ispravne i baterije za slučaj nestanka struje.

Poželjno je da uvijek imate bar jednu kantu goriva viška, posebno ako često putujete, a ubacite i jednu dekicu u automobil.

Ako vam kućni ljubimci žive van kuće pobirinite se i da su njihove kućice tople i udobne, da ne prokišnjavaju i da uvijek imaju svježe vode.

u kući pred zimu

Briga za vrt

Uklonite i počupajte pocrnjele stabljike i istrunulo bilje i lišće sa zemlje u bašti i vrtu. Uklonite i kolonije insekata i njihova jaja, ako ih primjetite. Iščupajte korov iz korijena i prekrijte dijelove zemlje najlonom. Napravite svoje prirodno đubrivo – više pročitajte u tekstovima i .

Piši!
Širi dalje!

14 komentara
 1. Sadzida Djakovic

  volim zimu, volim snijeg, a vočlim i ostala tri godišnja doba

 2. Maja Popovic Delic

  spremni!

 3. Staniek Marijana

  Naravno!

 4. Katica Skoric

  Predivno za vidhjeti

 5. Ivan Petres

  (y)

 6. Vesna Micovic-Becic

  Uh, sva se jezim kad pomislim da nam idu ovakvi dani

 7. Miran Blasner Leben

  ful dobro je to civ vec ga naj bo snegaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 8. Stanislav Stefanovic

  Ko izmisli zimu dabogda mu bila u dusi leto je zakon…

 9. Zorica Živković Vukotić

  ne volim sneg poledicu

 10. Boba Nicetin

  ne volim sneg..

 11. Marina Debeljak

  super

 12. Mira Babovic

  Jos malo I stize sneg.

 13. Nermina Gabela Bukva

  ljepota

 14. Jelena Marinkovic

  Sneeeg<3<3<3<3

Napišite komentar