Menu 

Iako se većina naših članaka vezanih za organizaciju i održavanje doma svodi na to kako da namirnice iz domaćinstva iskoristite na kreativne načine, kako da njima čistite i nađete im novu namenu, ovaj današnji vas upozorava, šta nikako ne bi trebalo da probate kod kuće.

Ako ste zagovornik čišćenja i upotrebe namirnica koje uvek imate u sopstvenom domu u razne svrhe ispred hemikalija, to je zaista pohvalno, ali i u tom slučaju se mogu napraviti drastične greške. Evo šta nikako ne bi trebalo da radite.

Čišćenje

Čišćenje mermera i granita sirćetom ili limunovim skokom. Kiseline mogu da ošetete površine napravljene od mermera ili granita i zato nipošto ne perite radne površine ovim namirnicama ako su napravljene od ovih materijala.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-woman-loading-plates-dishwasher-kitchen-smiling-image34154066

‘Uradi sam’ deterdženti za mašinsko pranje suđa. Internet je preplavljen receptima za domaće deterdžente za mašinsko pranje suđa, ali odmah vam moramo reći da ni jedan od njih nije dovoljno delotvoran da bi zamenio onaj kupovni. S druge strane upotrebom pogrešnog deterdženta možete oštetiti mašinu, a to nikako ne želite.

Čišćenje srebrnine sodom bikarbonom, folijom ili pastom za zube. Soda bikarbona i pasta za zube su previše abrazivni za srebro. Oni će zasigurno skinuti prljavštinu, ali će skinuti i popriličan sloj srebra. Ovakav način čišćenja zaboravite posebno ako je vaš nakit antikni jer će soda umanjiti vrednost nakita.

Soda bikarbona i destilovano sirće za ubijanje bakterija. Sirće i soda su zasigurno namirnice koje jednostavno moramo imati u našem domaćinstvu i više su nego korisna kombinacija, ali kad je u pitanju dezinfekcija nisu se pokazale najučinkovitijima.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-cleaning-wooden-parquet-floor-pink-mop-wet-image40193557

Sirće i limunov sok za drvenariju. Kiseline iz sirćeta i limunovog soka mogu oštetiti drvo i zato nemojte rizikovati već za čišćenje koristite proizvode namenjene baš za te svrhe.

Nega kože i kose

Kad je u pitanju nega tela zaista je mnogo namirnica kojima jednako delotvorno možemo zameniti skupocene kreme i preparate, ali isto tako postoje oni koji nam mogu doneti više štete nego koristi.

Uradi sam kreme za sunčanje. Čak i na našem sajtu možete pronaći nekoliko recepata za kreme za sunčanje koje možete napraviti sami, ali mnogi stručnjaci tvrde da to ne bi trebalo da radite jer vam takvi proizvodi jednostavno ne mogu obezbediti pravu zaštitu.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-lemon-juice-image11896020

Citrusno voće za kožu i kosu. Sigurno ste mnogo puta čuli da je limunov sok veoma učinkovit ako želite posvetliti kosu, pegice od sunca ili one staračke i možete ga pronaći među sastojcima mnogih domaćih proizvoda za negu, ali ispostavlja se da to nije baš tako dobro. Kiselina može da poremeti delikatne pH vrednosti kože i uzrokovati čak i opekotine. Nikako ih nemojte koristiti na koži posebno ako se planirate sunčati jer može doći do opekotina i plikova.

Pasta za zube protiv akni. Oko ovog domaćeg tretmana se oduvek lome koplja. Jedni kažu da je veoma učinkovito, drugi tvrde da od toga imate više štete nego koristi. Činjenica je da pasta za zube takođe može da poremeti pH balans kože, čak i ona alkalna i kao rezultat možete dobiti iziritiranu kožu, pa s vremenom čak i pojačanu pojavu akni.

Jeste li do sad koristili neke od ovih metoda koje nikako ne bi trebalo?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar