Menu 

Kućne ljubimce, posebno pse često je vrlo teško čuvati od buva i krpelja. Ipak, postoje neki sasvim prirodni preparati i trikovi zbog kojih će buve bežati od njih.

Danas na tržištu, naravno, postoji mnoštvo efektivnih sredstava protiv buva. Ali, postoje i efektivne jeftinije i prirodne opcije.

Psi i mačke, koji izlaze vani će uvek imati bar par buva, ali to ipak možete kontrolisati, pa čak i sprečiti “napad” krpelja.

“Sitni” saveti

Kada izvodite psa ne vodite ga na mesta gde ima mnogo visoke trave ili grmlja. Održavajte i svoje dvorište, redovno kosite travu. Postoji čak i jedna vrsta crva, koji obitava u zemlji i koji se hrani larvama buva. Zovu ga “nematode” i može za 24 sata da vaš travnjak očisti gotovo u potpunosti od buva.

Jastuke (jastučnice) i dekice na kojima psi i mačke spavaju perite redovno u mašini za veš na visokoj temperaturi. Tepihe usisavajte češće.

od buva

U akciju

Ako vaš kućni ljubimac već ima buve pravim gustim češljem možete ih se rešiti većim delom prilikom kupanja ljubimca. Četkajte ga i kupajte češće ako ima buve.

od buvaMožete kroistiti i sprej od limuna. Samo naseckajte limun na kolutiće, prelijte kipućom vodom, poklopite i ostavite preko noći. Procedite, pa tom tečnošću našpricajte psa ili mačku, ali izbegavajte područje oko očiju.

Ulje lavande je takođe korisno (ali ne upotrebljavajte ga na mačkama). Nanesite malo ovog ulja na vrat i na početak repa i buve će bežati od psića, a on će mirisati divno.

Ulje kedrovine je takođe vrlo efikasno. Dokazano eliminiše buve, krpelje i neke bubice. Sigurno je za ljude i životinje, ali ipak se preporučuje da pre nego našpricate ljubimca ovim razblažebim uljem testirajte reakciju na manjem delu krzna. Ovo posebno važi za mačke, jer neke mogu biti alergične na kedrovinu. Ovo ulje možete nanositi i špricati po krevetićima ljubimaca, namešatju, podovima, pa i travnjaku.

Pročitajte i tekst – .

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. gordana

    sve je to lepo samo nigde niko ne pominje sredstvo protiv buva za stence od 6 mes. Mene interesuje dali postoji neko sredstvo prirodno.

  2. Kate

    Kao apsovent Veterinarskog Fakulteta u Beogradu , nalazim se u obavezi da prokomentarišem ovaj članak. Slažem se da su prirodni preparati bolji od raznih hemikalija koje se nalaze u kozmetičnim i terapijskim proizvodima za ljubimce. Mislim da jedan članak ne može da sadrži “neke bubice”, kad već govori o ozbiljnoj temi. Takođe, nematode tj. nematoda je porodica crva kojih ima raznih vrsta – od kojih su neke patogene a neke nisu…da,između ostalog se mogu hraniti larvama buva kada naiđu na njih ali nikako ne mogu biti rešenje problema. Kedrovo ulje može imati teratogeno dejstvo kod ljubimaca, a inače se koristi za čišćenje krupnih nečistoća sa opreme.
    Ako većželite da se bavite ovako ozbiljnom temom, makar uzmite pa konsultujte neku knjigu iz veterine prilikom sastavljanja članka.
    Pozdrav!

Napišite komentar