Menu 

Alergija na mleko kod dece se često meša sa netolerancijom na laktozu, a to su potpuno dva različita problema sa istim uzrokom – mlekom. Danas vam otkrivamo sve što treba da znate o alergiji na mleko.

Netolerancija na laktozu je dosadna pojava koja izaziva osećaj naugode kod dece, ali ni u kom slučaju ne može ozbiljnije da ugrozi zdravlje ili život. S druge strane alergija na mleko je dosta ozbiljna, a u pojedinim slučajevima može biti opasna po život. Ako je dete alergično na mleko do kraja života treba da izbegava proizvode koji u sebi sadrže mleko.

Alergija na mleko je veoma česta i pogađa čak 2-3 odsto dece mlađe od tri godine. Popriličan broj dece alergiju preraste, a veliki broj ostane alergičan do kraja života.

Alergija na mleko može izazvati brojne simptome od blagi do zaista jakih. Ukoliko je lekar vašem detetu dijagnostikovao alergiju na mleko u kući bi uvek trebalo da imate injekciju epinefrina u slučaju reakcije. Isto tako o alergiji bi trebalo da obavestite sve ljude koji tokom dana čuvaju vaše dete, dadilje, vaspitačice, nastavnike.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-child-stomach-ache-image16312329

Šta je alergija na mleko

Kad je neko alergičan na mleko njegov imuni sisitem burno reaguje na proteine iz mleka misleći da treba da zaštiti organizam. Svaki put kad ta osoba popije mleko ili pojede neki mlečni proizvod telo te proteine tretira kao štetne materije. Upravo zbog te burne reakcije imuniteta telo otpušta histamin koji može izazvati brojne simptome kao što su:

 • Pištanje u plućima.
 • Otežano disanje.
 • Stezanje grla.
 • Bol u stomaku.
 • Povraćanje.
 • Proliv.
 • Vodene, otečene oči koje svrbe.
 • Osip.
 • Crvene fleke.
 • Oticanje.
 • Pad krvnog pritiska što može dovesti do vrtoglavice i gubitka svesti.

Alergijska reakcija na mleko se menja i ponekad ista osoba potpuno različito reaguje, ali to nikako ne znači da treba da se opusti. Ponekad reakcija može biti samo osip, ponekad otežano disanje, a ponekad samo otečene oči.

Saveti od velike važnosti

Ako je vaše dete alergično na mleko trebalo bi da izbegava sve proizvode koji u sebi sadrže mleko i mlečne proteine. Čitajte etikete na proizvodima, pažljivo i detaljno i videćete da se tragovi mleka mogu naći u potpuno neočekivanim proizvodima kao što je meso, konzervisana tuna. Čitajte etikete proizvoda za koje smatrate da ne bi trebalo da sadrže mleko.

Tražite reči kao što su laktoza ili kasein jer to obično znači da namirnica sadrži mleko. Čak i ako na pakovanju piše da namirnica ne sadrži mleko, postoji mogućnost da se u njoj nalaze mlečni proteini koji izazivaju alergijsku reakciju. Izbegavajte i proizvode na čijim etiketama piše da sadrže mleko u trakgovima.

Alternative za mleko životinjskog porekla

Ukoliko je dete alergično na mleko ne bi smelo da konzumira mlečne proizvode životinjskog porekla (kravlje, kozje, ovčije), a u pojedinim slučajevima oni koji su alergični na kravlje alergični su i na sojino mleko.

Na svu sreću mogu se kupiti sasvim dobre zamene za obično mleko, a to su mleko od zobi, badema, riže, kokosa i konoplje.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-almond-milk-seeds-table-image32871853

Mere opreza

 • Veoma je važno da pazite da namirnice koje vaše dete jede ne dođu u dodir sa bilo kakvim mlečnim proizvodima i ukoliko jedete u restoranu skrenite konobaru pažnju na to.
 • Izbegavajte restorane sa smoposluživanjem jer u tom slučaju zaista ne možete biti sigurni da li hrana sadrži mleko ili ne. Isto tako izbegavajte hranu prženu u dubokom ulju jer se u smesu za prženje obično stavlja malo mleka.
 • Kad dete odlazi na izlet ili kod drugara obavezno napomenite odraslima koji će biti odgovorni da je vaše dete alergično i da ne bi trebalo da jede hranu koja sadrži mleko.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar