Menu 

Do sad je otkriveno mnoštvo namirnica za koje se veruje da svojim komponentama štite od nastanka raka dojke i i brojnih drugih vrsta, a najpoznatije među njima su lan, brokoli i soja. Danas vam otkrivamo kako to holesterol utiče na kancerogena obolenja.

Prema nedavnom istraživanju sprovedenom u Nemačkoj otkriveno je da su semenke suncokreta i bundeve usko povezane sa smanjenjem rizika od raka dojke i da su za to zaslužni fitosteroli koji se u njima nalaze. Pošto je dobro poznato da fitosteroli snižavaju nivo holesterola u krvi veruje se da postoji veza između holesterola i kancerogenih obolenja. Ali, kakva?

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mnogi naučnici su se posvetili istraživanju da otkriju vezu i došli su do zaključka da se kancerogene ćelije u organizmu hrane LDL, lošim holesterolom i na taj način se stimuliše rast kancerogenih ćelija. Sve to može podstaći ljude da menjaju ishranu i hrane se namirnicama koje ne utiču na rast holesterola u organizmu. Istraživanja su takođe otkrila da su žene koje imaju povišen holesterol pod 17 odsto većim rizikom da obole od raka dojke od žena čiji je nivo holesterola u granicama normale.

Uprkos svim tim zaključcima naučnici nisu mogli otkriti postoji li nešto drugo u hrani koja podiže holesterol što utiče na nastanak kancerogenih obolenja. Pošto tumori upijaju velike količine holesterola postavlja se pitanje da li je moguće holesterol staviti i u hemoterapiju tako da ona dođe direktno u kancerogene ćelije?

Razlog zašto ljudi koji obole od kancera imaju obično smanjen nivo LDL holesterola može biti upravo taj što ga tumor pojede. Pacijent ima najniže šanse za preživljavanje kad je unos holesterola u organizam veoma visok i visok nivo LDL holesterola u samom kancerogenom tkivu obično ukazuje na loše prognoze jer to znači da tumor može rapidno rasti.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sve ove informacije nisu nikakva novost i poznate su u svetu medicine još od 80-ih godina kada su ih naučnici prvi put otkrili samo se tada ništa nije poduzimalo jer je rak dojke u to vreme bio poprilično retka pojava i nije se tome posvećivalo previše pažnje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar