Menu 

U staroj Grčkoj đaci su nosili vence od cveća ruzmarina da bi im pomogli u učenju. Tek su mnogo kasnije naučnici utvrdili da ljudi imaju bolju memoriju i koncentraciju ukoliko im aromatizuju učionicu ili spavaću sobu eteričnim uljem biljke ruzmarin. Da probate?

Ruzmarin se često koristi u marinadama za meso, a za tu tradiciju postoji i naučna osnova. Naime, kiseline ruzmarina i druga antioksidantna svojstva biljke pomažu u borbi protiv bakterija i u sprečavanju kvarenja mesa. A i pripremljena hrana je tako mnogo zdravija. Zanimljivo je i to da su istraživanja Kanzas Stejt univerziteta pokazala da dodavanje ruzmarina mesu prilikom kuvanja i pečenja može pomoći u sprečavanju formiranja heterocikličnih amida. Oni su opasni, kancerogeni, a mogu nastati prilikom pečenja, posebno kod pripremanja roštilja. (Pogledajte koji su to još začini, koji svako jelo čine zdravijim)

Ipak, ova biljka je poznatija kao „biljka sećanja“. A dokazano je i da neki prirodni proizvodi od ruzmarina, poput čaja, šampona ili ruzmarina u vodi za kupanje, mogu povoljno djelovati na Alchajmerovu bolest. Ova mediteranska lepotica sadrži nekoliko desetaka antioksidanata, koji pomažu u odstranjivanju slobodnih radikala.

Ruzmarin i glavobolja

Kako ova biljka deluje okrepljujuće i stimulativno na nerve i cirkulaciju, koristi se i za lečenje glavobolje i zubobolje. A, uz to, blagotvorna je za želudac, bolje varenje i otklanjanje grčeva.

Bolje učenje uz ruzmarin

ruzmarin

By: THOR

Preporučuje se da koristite aromatična ulja ruzmarina u sobi gde uče vaši mališani, na poslu, u sobi studenta, u torbama đaka. Uz to, neka vam uđe u naviku da ga kao začin obavezno koristite prilikom roštiljanja, a blagotvorno će na vas delovati i navika jutarnjeg i popodnevnog pijenja čaja od ove biljke.

Da li ste vi koristili ruzmarin? Da li ste se na svojoj koži uverili u njegova blagotvorna dejstva? (OVDE pročitajte recept za oslić sa ruzmarinom i belim lukom).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar