Menu 

Infekcije grla mogu biti zaista bolne i neugodne posebno ako je reč o bakterijskoj infekciji. Evo nekoliko reči o tome kako da prepoznate infekciju streptokokom i kako izgleda proces oporavka.

Bakterijske infekcije grla obično uzrokuje bakterija streptokok, a neki od glavnih pokazatelja da je reč baš o tome su crveno, iziritirano i veoma bolno grlo. Postoji više vrsta streptokoka, a neke od njih mogu uzrokovati poprilično teške bolesti. Veoma je važno da znate prepoznati virusnu od bakterijske infekcije grla, posebno kad su u pitanju deca. Neki od najčešćih simptoma koji upućuju na streptokok su:

  • Iznenadna i jaka bol u grlu.
  • Bol pri gutanju čak i pljuvačke.
  • Povišena temperatura, preko 38,3C.
  • Otečeni krajnici i limfni čvorovi na vratu.
  • Beličaste ili žute fleke sa zadnje strane grla.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kod ovakvih infekcija može se javiti i glavobolja ili bol u stomaku, a nešto ređi simptomi mogu podrazumevati osip, povraćanje, manjak apetita i bolove u telu. Streptokok se može prenositi sa osobe na osobu i to putem dodira i vazduha. Kada osoba koja ima bakteriju kihne ili se nakašlje, čestice koje sadrže bakteriju odlaze u vazduh i mogu ih udahnuti druge osobe kod kojih će se simptomi pojaviti u 2-5 dana nakon zaraze.

Da bi se utvrdilo postojanje sterptokoka neophodno je obaviti bris grla, u većini slučajeva kad je grlo jako upaljeno, lekari odmah propišu antibiotik pre nego dobiju nalaze za koje je potrebno najmanje dva dana, a nakon terapije antibioticima se odrađuje bris grla da se utvrdi postojanje streptokoka.

Lečenje

Infekcija streptokokom se uglavnom leči antibioticima koji sprečavaju širenje bakterije na druge delove tela, a već nakon prve tri doze antibiotika bi trebalo da osetite olakšanje. Važno je znati da su ljudi koji imaju bakteriju zarazni sve dok imaju simptome što je u većini slučajeva još 24 sata od početka terapije. Ako ne uzimate antibiotike možete biti zarazni još 2-3 nedelje čak i kad simptomi nestanu. Pored antibiotika lekari često savetuju i uzimanje paracetamola ili brufena za povišenu temperaturu i jake bolove u grlu. Kad je u pitanju aspirin, njega nemojte davati osobama mlađim od 20 godina.

Da biste izbegli zarazu streptokokom izbegavajte sve one koji imaju infekciju, a ukoliko ste s nekim takvim bili u kontaktu često perite ruke i koristite antibakterijske gelove. Bakterija veoma kratko može preživeti na ručkama vrata, česmama i ostalim predmetima i zato je važno da perete ruke sebi i deci. Pošto je streptokok veoma čest među decom vrtićkog uzrasta, ukoliko primetite simptome na svom detetu nemojte ga slati u školu ili vrtić dok ne počne sa terapijom i dok ne prestane biti zarazno zbog druge dece.

Komplikacije uzrokovane streptokokom

Neke ozbiljnije komplikacije su prilično retke, ali se mogu desiti posebno ako se infekcija ne zaleči pravilno. Komplikacije nastaju kada se infekcija proširi na ostale delove tela kao što su uši, sinusi ili prolaz u blizini krajnika. Kao rezultat se može desiti da imuni sistem napada sam sebe što može dovesti do ozbiljnijih bolesti poput reumatske groznice i zato je važno da lečite ovu vrstu infekcije sa antibioticima. Isto tako, važno je napomenuti da krajnici ni u kom slučaju ne povećavaju rizik od streptokoka, i odrasli i deca koji su izvadili krajnike imaju jednake šanse da se zaraze kao i oni koji imaju krajnike.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ako nedelju dve nakon terapije primetite neke od sledećih simptoma obavezno se javite lekaru:

  • Slabost
  • Kratak dah
  • Bol u zglobovima
  • Crveni osip ili ispupčenja na koži
  • Nekontrolisani tikovi u rukama i nogama

Lekaru se obratite i ako dva dana nakon terapije antibioticima ne osećate nikakvo poboljšanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar