Menu 

Čim dođu topliji dani većina nas počne razmišljati o letu, mršavljenju i dovođenju tela u red. U tome će vam sigurno pomoći namirnice koje u sebi ne sadrže kalorije i koje se moraju naći na vašoj listi za kupovinu ako želite smršati do leta na zdrav način.

Svaka od namirnica koju ćemo vam navesti sadrži manje od 50 kalorija na 100 g što je zaista malo, ako uporedimo sa pilećim belim mesom koje na istu količinu sadrži 172 kalorije. Krenimo redom.

Celer. Iako nije preterano ukusan, celer je veoma zdrava namirnica koja može biti sjajna grickalica. Izbegavajte je jesti sa kaloričnim umacima ili kikiriki puterom jer u tom slučaju niste napravili ništa, a eventualno ga možete premazati sa malo humusa. Celer na 100 g sadrži svega 16 kalorija.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Narandže su na prvom mestu poznate po vitaminu C koji sadrže u velikim količinama, ali u odnosu na drugo voće one imaju zaista zanemarljiv broj kalorija i to na 100 grama svega 47. Sjajan su način da se zasladite bez griže savesti.

Kupus. Povrće koje je poznato po antikancerogenim svojstvima i često se nalazi na listi namirnica koje pomažu pri mršavljenju. Najbolji način za konzumaciju kupusa su svakako supe i čorbe, a na 100 g sadrži svega 25 kalorija.

Špargle. Trenutno su na vrhuncu sezone i zato bi bilo dobro da ih kupujete sada dok se mogu naći u svžem obliku. Veoma su zdrave, imaju diuretsko svojstvo, a savršeno pašu uz jaja, lagano blanširane i začinjene samo limunovim sokom i maslinovim uljem. Na 100 grama sadrže 20 kalorija.

Cvekla. Korenasto povrće poznato po tome što je bogato gvožđem i najčešće ga koristimo za lečenje anemije. Cveklu možete peći, kuvati, kiseliti i na kraju krajeva jesti sirovu. U kom god obliku je koristite nećete pogrešiti jer na 100 g sadrži svega 43 kalorije.

????????????????????????????????????????????????????????

Krastavac se sastoji od većeg dela vode i zato ne čudi što je poprilično siromašan kalorijama. Čim počne sezona koristite ga što više, a od njega možete pripremati salate, osvežavajuće napitke i hladne supe. Na 100 g sadrži 16 kalorija.

Karfiol. Pored toga što spada u dijetalne namirnice karfiol je veoma zdrav i trebalo bi ga jesti u što većim količinama, a načina za pripremu je zaista mnogo. Možete ga pripremati na supe ili čorbice, možete ga dinstati, peći u rerni ili jesti sirovog. Na 100 g sadrži 25 kalorija.

Lubenica. Omiljeno letnje povrće koje volimo svrstavati među voće. Iako je prirodno slatka sadrži veoma mali broj kalorija i bez ikakve griže savesti možete uživati u velikim količinama. Na 100 g sadrži 30 kalorija.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Tikvice. Tikvice su veoma popularno povrće, mogu biti savršen prilog ukoliko se kratko isprže na roštilju, a možemo ih koristiti čak i u slatkišima. Sjajna vest je što sadrže svega 17 kalorija na 100 grama.

Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica, bogat je likopenom, veoma snažnim antioksidansom koji poznat po tome što ima antikancerogeno delovanje. Ono po čemu se paradajz razlikuje od većine drugih namirnica jeste to što se termičkom obradom njegova lekovita svojstva povećavaju, ne umanjuju kako je to slučaj kod većine drugih namirnica. Na 100 grama sadrži svega 17 kalorija.

Pored ovih koje smo nabrojali, još namirnica u kojima možete uživati bez bojazni od nepotrebnih kalorija su jabuke, brokoli, crveni luk, gljive, grejpfrut….

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar