Menu 

Aluminijumska folija vam može uveliko olakšati spremanje hrane. Saznajte kako da je ispravno koristite.

Mnogi od vas je sigurno imaju u svojim kuhinjskim ormarićima i može biti vrlo korisna, ali i štetna. Evo nekoliko saveta, kako da je najbolje iskoristite.

Da biste sprečili da kožica kod pileta ili ćurke ne izgori, pre nego se celo ispeče, držite ga pokrivenog folijom dio vremena tokom pečenja.

Ne koriste je u mikrovalnoj peći, jer je može oštetiti, a i aluminijum odbija elektromagnetske valove, pa se hrana nejednako kuva.

Ne koristite foliju na hrani koja je bogata kiselinama, poput kiselog voća, hrane sa sirćetom, paradajzom ili paradajz sosom. Posle par dana u foliji, kiseline, recimo iz lazanja, reaguju sa aluminijumom i dolazi do uništavanja folije. Hrana može čak dobiti metalni ukus i to nije nikako zdravo.

folijaInače, trudite se da ne upotrebljavate ovu foliju prečesto, jer na taj način može doći do povećanja nivoa aluminijuma u našem telu, više nego što je preporučljivo. Koristite je na temperaturama nižim od 150 stepeni prilikom pečenja, kada god je to moguće. Mada, aluminijum ne možemo izbeći (nalazimo ga u limenkama, šamponskim bocama i slično), možemo ga uz pomoć nekih trikova čistiti iz organizma. Za to koristite: limunov sok, kurkumu, beli luk, morske alge i peršun.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar