Menu 

Nećemo vas savetovati da “gazite grožđe”, ali vam donosimo niz dobrih recepata kako da ovog proleća i leta “uposlite” voće i povrće za negu stopala.

Hodanje u štiklicama, pa i baletankama, oštar prelaz iz patika u sandalice može biti bolan za kožu na stopalima.

Ne provodite mnogo vremena u baletankama, nisu dobre za kičmu kao ni visoke potpetice. Najradije birajte sandale i cipele sa punjenom petom ali visine tek oko 2,5 do 3 cm.

Ne opterećujte stopala previše dugim hodanjem ili stajanjem u neudobnoj obući. Ako se upuštate u takve aktivnosti radije odaberite udobne patike. I pored toga poklonite svojim stopalima s vremena na vreme dobre i negujuće maske.

Bolovi u stopalima

kupka za stopala lavanda

Ne čekajte da prođu “sami od sebe”, nego isprobajte biljčice i voćkice. Nagradite stopala mirisnim kupkama.

Skuvajte čaj – u litru vode ubacite šaku suvih cvetova kamilice i 1 kašičicu narendane korice limuna i uskuvajte. Kada uskuva ostavite da se malo ohladi i natopite stopala u ovoj mešavini za puno opuštanje. Ponovite svaki put kada želite da se opustite i kada vas bole stopala.

Angažujte lavandu – natopite stopala u toploj vodi, dodajte šaku morske soli i nekoliko cvetova lavande. Opuštajte se koliko god dugo je potrebno. Lavanda će vas umiriti, smiriti bolove, a topla voda i so će omekšati stopala, pa ih posle možete i malo istrljati kamenom plavcem.

Znojne noge

Mnogi od nas imaju problema sa znojnim nogama, posebno leti. Ne mora da znači da će stopala i da šire neugodan miris, ali obično je i to slučaj. Evo šta možete pokušati da ublažite znojne noge.

narandza i limun smesno

Narandža – izmiksajte pola iseckane narandže i šaku sveže majčine dušice u blenderu, pa smesu utrljavajte u stopala. Masirajte ih 10 minuta. Posle samo operite mlakom vodom. Ponavljajte postupak 3 puta sedmično za značajniju promenu na bolje.

Limun – iseckajte pola limuna i pomešajte sa šakom listova peperminta u blenderu. Nanesite smesu na stopala (ili ih potopite) u njoj na 20 minuta. Ponavljajte par puta. Noge će vam se manje znojiti, a uz to će i mirisati divno.

Suva stopala

Kada zađete u određene godine suva stopala ćete sve teže kontrolisati. Međutim, to ne mora da znači da trebate odustati. Neki proizvodi iz vaše bašte mogu vam uveliko pomoći.

Paradajz – pomešajte mekši paradajz sa 2 kašike maslinovog ulja i dobro umasirajte u stopala. Ostavite da kratko deluje, pa operite. Ponavljajte dva puta sedmično.

paradajz i krastavac bela pozadina

Krastavac – izmiksajte u blenderu 1 kašiku ricinusovog ulja i pola krastavca srednje veličine. Ovu smesu nanesite na stopala i blago ih izmasirajte. Ricinusovo ulje hrani epitelske ćelije (koje oblažu sve kanale i slobodnu površinu tela), a krastavac će vam pomoći da vam stopala budu hidrirana celi dan.

Pored ovih maski potrebno je i da redovno pazite na stopala, ponekad hodajte i bosi po travi ili pesku, uživajte u letu i ne sputavajte se neudobnom obućom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar