Menu 

Problemi sa zatvorom ili konstipacijom pogađaju i dojenčad i malu decu. Postoji nekoliko prirodnih i bezbednih načina da im pomognete. Saznajte koji su.

Različiti su razlozi zbog kojih dolazi do konstipacije. Dete ima tvrdu stolicu i to sa poteškoćama i retko (tu mislimo na ređe od 2 puta sedmično). Dojenčad bi trebalo da imaju mekaniju stolicu nekoliko puta na dan, a deca oko 2. godine života jednom do dva puta.

Trebate pratiti svoje dete da biste shvatili zbog čega je došlo do pojave zatvora. Da li mu je smetala neka hrana? Da li ste menjali način ishrane? Da li ste prerano prešli na čvrstu hranu? Da li dete dobija dovoljno tečnosti? Da li dete unosi dovoljno vlakana, voća i povrća? Da li je doživelo neki stres?

problemi sa zatvorom

By: Devin

Kako pomoći?

Možete napraviti blaži prelaz na čvrstu hranu, obogatiti ishranu deteta zdravim vlaknima, povećati unos tečnosti, umiriti dete toplim kupkama. Takođe možete mu masirati stomačić i pomoći mu da radi vežbice sa nogama.

Kao i odraslima i deci mogu pomoći suve šljive kada imaju problem sa zatvorom. Ova voćka je bogata vlaknima i ubrzava pročišćenje digestivnog trakta. Pomešajte 2 šolje vode sa pola šolje soka od suvih šljiva (sok dobijate tako što naveče natopite suve šljive u vodu i sledeći dan koristite dobijenu tečnost). Dajte detetu ovu mešavinu i sačekajte sat vremena.

Topla kupka, takođe, može biti opuštajuća i poboljšati probavu, jer opušta mišiće. Dodajte i dve kašičice sode bikarbone u bebinu kupku. A možete napraviti i mirisnu kupku od mešavine sušenih cvetova kamilice, nevena, lavande i u prah mlevenih zobenih pahuljica. Posle kupke pustite dete neka skakuće, “vozi bicikl” nogicama da bi i vežbama podstakli rad probavnih organa.

Jedno od najboljih prirodnih rešenja protiv zatvora krije se u mekinjama. Dodajte u dečije kašice pšenične, ovsene ili ječmene mekinje u pahuljicama. Pošto imaju mnogo vlakana odlično deluju na dečiju probavu. Pozitivne promene biste trebali brzo primetiti.

Naravno, neka vaš prvi korak, ipak, bude poziv pedijatru. Sa njim se konsultujte o bebinom zdravlju i o simptomima.

Pročitajte i savete Kako da se rešite kolika prirodnim putem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar