Menu 

Kada nosite nisko beba vrši veći pritisak na karlicu i donji deo leđa, a uz to doktor će vam verovatno savetovati mirovanje. Saznajte više o ovome i kako da bebu malo “podignete”.

Ovo se može dogoditi i u bilo kojoj trudnoći – bilo da ste mlada majka ili da vam je to prvo, drugo ili treće dete. Kada pomenete da nosite nisko obično krenu bapske priče i tumačenja da li nosite dečaka ili devojčicu. Sigurno ćete čuti da ako imate okrugao stomačić i nosite visoko dobićete devojčicu, a ako je u pitanju duguljasti stomak i ako nosite nisko dobićete dečaka.

Naravno, sve su to samo priče, koje svakako ne mogu da vam pomognu da saznate pol deteta. U nekim slučajevima čak i ultrazvuk pogreši. A, na kraju krajeva, sve majke žele samo da im je dete živo i zdravo bez obzira na pol.

Da li nosite visoko ili nisko zavisi od vaše fizionomije i tonusa mišića. Naravno, napor, dizanje težih predmeta i malo odmora mogu da dovedu do toga da se beba spusti.

Koji su još razlozi “spuštanja” bebe

trudnica stomak ogrtacPoložaj bebe obično je uslovljen vašom građom i, kao što smo rekli, tonusom mišića. Prema statistikama više žene obično nose visoko, jednostavno jer ima više prostora između prsa i kukova i beba može da “šeta”. Niže žene češće nose nisko. Takođe, češća je pojava da u drugoj ili trećoj trudnoći nosite niže, jer su kod većine žena mišići koji “podržavaju” stomak oslabili tokom prve trudnoće. Manji je broj žena koje su uspele da vežbama ojačaju te mišiće.

Dete se može spustiti ako često sedite, ako vam je posao vezan za računar, ako dižete teže predmete, previše radite i ne slušate svoje telo kada vapi za odmorom.

Neugodnosti

Dok žene koje nose visoko mogu imati probelam sa disanjem, one kod kojih je beba nisko su malo ugroženije. Naravno, ništa strašno. Mogu se javiti bolovi u nogama češće, posebno ako često stojite, ako radite, recimo, kao frizerka. Beba vrši dodatni pritisak na karlicu, leđa vas mogu boleti više nego inače, a veći je i pritisak na bešiku, pa mokrenje može biti otežano i učestalije.

Žene, ipak, više brine da li će to što nose nisko dovesti do preranog “otvaranja”, odnsono da li će to ugroziti bebu. Naravno, straha nema ako budete odgovorne. Morate više mirovati, manje sedeti, više ležati, odmarati, izbegavati teže poslove, …

trudnoca stomak kupanje 1

Kako da vam bude udobnije i da “podignete” bebu

Udobnost vam je u ovom slučaju na prvom mestu. Osetićete da beba traži više odmora. Ako morate da radite pravite što češće pauze i u tim pauzama poželjno je da ležite (pa makar to bilo 10 minuta). Da biste smanjili pritisak na leđa sedite u udoban položaj, namestite jastuke iza leđa kako vam odgovaraju.

Možete raditi i vežbe za jačanje karličnih mišića, ali obavezno se konsultujte sa lekarom. Ako se beba spustila dosta nisko verovatno će vam preporučiti strogo mirovanje bar 3 do 4 nedelje. Na vežbe se možete “baciti” tek nakon konsultacije sa doktorom, ako se beba podigla.

Evo kako možete sami jednostavno uraditi te vežbe da biste smanjili mogućnost spuštanja bebe prenisko. Zategnite karlične mišiće (koji su odgovorni za zaustavljanje urina) na 10 sekundi. Ponovite 10 puta u toku dana.

trudnica odmaranje noguTakođe, povremeno lezite sa nogama malo podignutim (ali ne i prekrštenim). Namestite se udobrno i odmarajte, čitajte neku knjigu, magazin, preslušavajte muziku.

Neke žene su pokušale da bebu podignu sa takozvanom joga pozom “polarnog medveda”, kojom otklanjate pritisak sa cerviksa. Kako ta poza izgleda pogledajte u videu.

To što nisko nosite nije u potpunosti bezazleno, posebno ako ne prihvatite to ogovorno. Pritisak na cerviks je veći i postoji mogućnost prevremenog porođaja, a u nekim težim slučajevima pobačaja. Naravno, ako budete mirovali i pridržavali se saveta lekara ne trebate brniuti. Nema samo više dizanja teškim predmeta i opterećenosti – to će samo gurnuti bebu još niže.

Ali, ako je cerviks normalne dužine i u potpunosti zatvoren brige nema. Pored odmora i podizanja nogu možete nositi i trudnički pojas, koji će ublažiti pritisak na bešiku i karlične mišiće, a možda i malo pomeriti bebu prema gore.

Da li ste vi nosile bebu nisko? Koji su vaši saveti?

Pročitajte i Grčevi u nogama u trudnoći.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar