Menu 

Bilo da su vuneni, od kašmira, kombinovani, džemperi su omiljena zimska odeća. Događalo se da se skupe, da izgube oblik. Saznajte kako popraviti “štetu” i pravilno prati džempere.

Džemperima nije mesto sa ostalom odećom u standardnim “krugovima pranja”. I zahtevaju veću pažnju. Možete spasiti čak i onaj džemper, koji se skupio, izgubio oblik i za koji ste mislili da ste ga uništili zauvek.

U kućnoj varijanti možete prati džempere od vune, akrila, pamuka, pa čak i kašmira. Jedino odeću na kojoj piše “Dry clean” trebate nositi na suvo hemijsko čišćenje.

U mašini za veš

devojka drzi dzempereNeki džemperi mogu biti oprani u mašini za veš, poput onih od akrila i veštačkih vlakana. Možete prati čak i pamučne i džempere od ramije, ali nije preoručljivo jer veći je rizik da će se skupiti ili promeniti oblik.

Ako već perete džempere u mašini morate paziti na par stvari. Obavezno tretirajte mrlje pre pranja; koristite najnižu temperaturu pranja i perite ih na manje obrtaja ili bez centrifuge.

Džemper će pretrpiti manje štete ako ga pre stavljanja u mašinu upakujete u posebne vreće za pranje ili bar jastučnicu. I imajte na umu da džemper nikada ne trebate stavljati u sušilicu za veš.

Ručno pranje

Ovo je najboljji i najsigurniji način pranja džempera, iako je malo duži i komplikovaniji. Takođe, tretirajte džemper pre pranja, ako ima mrlja. Koristite najblaži deterdžent ili tečni za pranje vune.

Ne koristite mnogo deterdženta, jer ćete ga teško isprati. Poželjno je da koristite tečni, jer ako u džemperu ostane ostataka praška to može da iritira kožu.

dzemper se susi

Za najbolje rezultate koristite ledenu ili mlakastu vodu. Natopite džemper dobro, ali ga ne trljajte, jer možete poremetiti vlakna.

Prilikom ispiranja stavite peškir ili nešto slično ispod džempra. Kada isperete pod mlazom tuša, umotavajte ga u peškir (neka džemper leži položen) tako što ga urolate. Stisnite ga da ocedite, ali ne uvrćite. (Možete mokar dežmper staviti, ravno položiti, između dva suva peškira i umotavati i tako cediti).

Položite džemper (izravnajte ga) na suv peškir na žicu za sušenje. Ne perite više džempera odjednom i ne mešajte boje.

Šta kada izgubi oblik

Mislili ste da je izgubljen? Ma ne, možete to popraviti. Evo i kako.

Džemper potopite u hladnu vodu i dodajte 2 kašike bebi šampona. Promešajte i dobro natopite, potopite džemper. Ostavite ga potpoljenog pola sata. Nežno ga operite, bez trljanja, uvrtanja i ceđenja rukama. Izvadite iz vode bez ispiranja.

Ocedite ga kako smo naveli, stavite ga na debeli peškir na gustu žicu za sušenje, pa urolajte još jednom da pokupite višak vode. Ponovo položite novi suvi peškir na žicu i postavite džemper – izravnajte rukave, okovratnik, pojas (ako ga džemper ima), popravite dugmad, …

dzemperi na vesalicama

Ostavite da se tako suši 24 sata (izbegavajte direktno sunce). Okrenite ga na novi suvi peškir, takođe poravnajte, pa ostavite da se suši još 24 sata.

Kada bude suv složite ga – nikada ne vešajte na vešalicu, jer se vlakna na naramenicama mogu razvući.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
 1. jakša goić

  da,tako triba ..naše žene i djevojke budite uvijek aktivne u kućanstvu..

 2. Dejan

  Zdravo,
  Hvala za savete.
  Mene interesuje, kako da dzemper povrati prvobitni oblik u slucaju kada se razvuce?
  Zahvaljujem.

Napišite komentar