Menu 

Sa grinjama živimo svaki dan – u krevetu su, odeći, nameštaju, pa i plišanim igračkama. Međutim, problemi sa grinjama postaju prava mora za one koji su osetljivi i alergični.

Ova mikroskopska bića smetaju prvenstveno ljudima koji pate od alergija i astme. Međutim, nije baš ni ugodno ako dozvolimo da se rašire. Grinje ne možete u potpunosti ukloniti, ali ih možete kontrolisati.

Vlaga i klima

Grnje vole kada je toplo i vlažno u stanu. Bitno je samo da bar vlagu držite pod kontrolom, ako je potrebno koristite i isušivače vazduha (nipošto ovlaživače). Ukoliko imate klimu u stanu obavezno čistite filtere što češće, jer se i tu mogu nakupljati grinje.

problemi sa grinjama

Čišćenje

Usisavajte posebnim manjim usisivačem (ili koristite drugi nastavak na običnom) jastuke i kaučeve. Posteljinu perite na temperaturama iznad 55C, jer deterdženti ne mogu našteti grinjama ako je temperatura niska. Trudite se da iz stana ili kuće uklonite višak kabastog nameštaja, zidnu tapiseriju, velike tepihe, … Iz soba u kojima najčešće borave članovi porodice alergični na grinje izbacite plišane životinjice, police sa knjigama i debele tepihe. Trudite se da vam dom bude što manje zatrpan nameštajem. Negovan parket sa par manjih komada tepiha je idealan.

Kućni ljubimci

problemi sa grinjama

Ako imate kućne ljubimce u domu morate i češće usisavati i čistiti. Dlake koje se nakupljaju po podovima i na nameštaju odlične su i za okupljanje grinja. Ne dopustite da životinje ulaze u spavaće sobe i na krevete alergičnih osoba.

Eterična ulja

Napravite mešavinu sa eteričnim uljima, kojom ćete moći prskati sva mesta gde bi se grinje mogle pojavljivati, pa, čak i zastore (koje je poželjno izbaciti ili što ćešće prati) ili posteljinu i jastuke. Grinje sasvim sigurno neće voleti kombinaciju eukaliptusa, lavande, limuna i peperminta. U čistu sprej bočicu uspite 700 ml vode, pa dodajte po 35-40 kapi eteričnih ulja svake od ovih biljaka. Promućkajte i pršćite po nameštaju, posteljini, tepisima, …

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Ljiljana

    pršćite = prskajte. Oblik “pršćite” ne postoji u srpskom jeziku.

  2. Ciscenje klime

    Redovno ciscenje i servisiranje klime je vazno za zdrav vazduh u vasem domu. Pored toga, klima pomaze i da se regulise vlaznost vazduha u stanu ili kuci, sto moze da bude prevencija za neke druge probleme kojima vlaga pogoduje. Grinje su odlican primer.

Napišite komentar