Menu 

Kao mali smo obično voleli kockice šećera, posebno one koje su dolazile u raznim oblicima ili bojama. Ovaj put vas učimo kako da napravite svoje oblike od šećera.

Toliko je jednostavno da ćete se pitati zašto to niste pre radili. Uostalom šećer u kocki je skuplji od običnog šećera, a za ovaj recept vam ne treba gotovo ništa drugo osim šećera. Tako ćete sa ovim kockicama uštedeti, a bićete ponosni, jer je to vaših ruku delo.

Nabavite modlice. To mogu biti posudice za led (birajte silikonske sa raznim oblicama, recimo srce i listić) ili modle za sitne kekse. Modlice možete napraviti i sami od limenki soka. (U galeriji pogledajte kako).

secer kockice3Počnite sa dve šolje šećera (belog ili smeđeg). Stavite pola šolje šećera u posudu i kaši;icom dodavajte vodu i ostatak šećera polako mešajući neprestano dok ne dobijete gustu pastu. Ali, pazite – šećer se ne sme otopiti, niti smesa sme biti retka. Zato – polako sa vodom. (Kao da pravite gusti piling). Ovom smesom punite modlice – dobro ga pritisnite i ugurajte u modle. (Punite ih samo do pola smesom). Ostavite preko noći da se suše. Nakon toga ih pažljivo izvadite iz modlica i služite už čaj ili kafu.

Pored ovog, postoji još jedan recept za ukrasne šećerne kockice, koje se obično upotrebljavaju kao dekoracija na tortama i kolačima. Pored šećera za ove kockice će vam trebati i boja za hranu i jedno belance. (Kako da napravite prirodnu boju za hranu pročitajte OVDE)

Stavite pola šolje šećera u posudu, dodajte malu količinu boje za hranu i dobro pomešajte. Voda vam u ovom slučaju ne treba, već dodajete 1 kašičicu belanceta. Sve dobro pomešajte i razvaljajte smesu na dasci za seckanje oklagijom. (Ukoliko se smesa razdvaja i nije kompaktna, dodajte joj još malo belanca, ali ne previše da se šećer ne bi u potpunosti otopio). Modlom isecate oblike (kao kada pravite keksiće) i redate ih pažljivo na papir za pečenje u tepsiju. (Da biste dobili razblažene nijanse glavne boje sa kojom ste počeli, potrebno je samo da u prvu smesu dodajete postepeno još šećera i još belanaca. Na taj način ćete dobiti nove bleđe nijanse).

Šećer kockice sada trebate peći (prosušiti) u prethodno zagrejanoj rerni na 100C samo 10 minuta. Izvadite ih i ostavite da se stvrdnu preko noći.

I šta mislite? Da li ćete praviti?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Nermina-Crna Omanovic

    Halida Salkanovic

Napišite komentar

Zdravlje

Mnogo rasprava se vodi oko toga da li ste za estetske operacije ili ne. Debate su se posebno rasplamsale kada su ljudi počeli da menjaju svoje dlanove da bi preokrenuli sudbinu, koju...