Menu 

Mnogi od nas su se uverili kako vreme provedeno pred računarom može pokvariti vid. To se zove i sindrom kompjuterskog vida, ali, srećom, sa ovim zanimljivim vežbicama stanje možete popraviti.

Brigom o očima – vežbama za oči, pravilnom ishranom i nekim dodacima možete značajno popraviti vid.

Sindrom kompjuterskog vida

Više od polovine korisnika računara se susreće sa pojavom zamagljenog vida, naprezanja očiju, glavobolja, bolova u vratu, umora, zamora očiju. A, tu su i suve i nadražene oči i problem da ponovo fokusirate pogled.

Nepravilnim radom za računarom mi iz dana u dan uništavamo svoj vid, smanjujemo efikasnost, radnu sposobnost, pa pojačavamo i rizik od pojave glaukoma.

Naši preci su imali “oko sokolovo”, vid lovca, ali mi više nismo lovci. Sada lovimo u online vodama. Sada retko gledamo u daljinu i naš pogled je fokusiran na računar, na TV. Većina nas sve slabije vidi na daljinu.

Problem je taj, što kada radimo retko pravimo onu pauzu – na svakih 20 minuta moramo skrenuti pogled sa računara, poželjno gledati u daljinu. Takođe, malo svetla, slabo osvetljenje kancelarije, treptanje ekrana, previše sati provedenih pred računarom i sve ređe treptanje očima samo pogoršavaju stanje iz dana u dan.

Zbog toga nastaju: glavobolje, zamućen vid, suve, crvene i iziritirane oči, teže fokusiranje, slabiji vid na daljinu, povremen dupli vid, slabije razaznavanje boja, … I samo povećavamo dioptriju.

Evo nekoliko vežbi, koje vam mogu pomoći

Dlanovi

Ova vežba je vežba opuštanja. Protrljajte dlanove da ih malo zagrejete. Stavite ih na zatvorene oči (ali ne dodirujte kapke i trepavice), skupite prste i opustite se. Možete ovo raditi dok sedite ili ležite. Bitno je da se opustite. Držite ruke tako oko 2 minute i dišite lagano.

Fokus blizu i daleko

Ova vežba poboljšava fleksibilnost očiju. Palac stavite ispred sebe, 15-tak cm ispred nosa. Fokusirajte pogled na palac. Udahnite duboko i izdahnite polako. Onda pogled usmerite na objekat bar 3 metra udaljen od vas. Ponovo udahnite duboko i polako izdahnite. Ponavljajte ovo 15 puta.

Skeniranje

Stanite u ugao u sobi i skenirajte predmete u sobi s leve na desnu stranu i obrnuto. Cilj vežbe je da oči pokrećete lagano i opušteno. Ovu vežbu radite 2 minuta.

Hidroterapija

Napunite dve posude vodom. U jednoj treba biti vrela voda (ali ne i prevruća), a u drugoj voda sa ledom. U svaku posudu stavite čistu krpu ili peškirić. Prvo uzmite peškirić iz vruće vode, iscedite ga i stavite na oči i držite 30 sekundi. Onda to uradite sa peškirićem iz vode sa ledom. Smenjujte peškiriće i ponavljajte postupak 2 minute.

Kolutanje očima

Sedite mirno i zatvorite oči. Dišite lagano. Otvorite oči, usmerite pogled prema gore, pa prema dole. Ponavljajte nekoliko puta. Istu vežbu radite i sa pogledima usmerenim levo i desno.

Napravite sami i ovaj .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar