Menu 

Većina mladih roditelja se poprilično uspaniči kad se prvi put suusretnu sa detetovom bolešću posebno kad je jedan od simptoma povraćanje. Evo šta treba da znate kad je u pitanju povraćanje kod beba i dece.

Povraćanje je sasvim normalna pojava i potpuno je bezopasno u većini slučajeva, ne traje više od dva dana i nije znak nikakvog težeg obolenja. Najčešći uzrok povraćanja kod dece i beba je gastroeneteritis, infekcija koju najčešće izaziva virus ili bakterija koji takođe uzrokuju i proliv. Sa ovakvim obolenjima se dečiji imuni sistem sam od sebe izbori nakon nekoliko dana i nije neophodno posebno lečenje naravno ako nije propraćeno nekim težim simptomima.

Bebe često znaju povraćati ukoliko tokom dojenja progutaju previše vazduha, ali učestalo povrćanje propraćeno nekim drugim simptomima poput osipa ili visoke temperature može biti znak težeg obolenja.

Mi ćemo vam doneti nekoliko veoma korisnih saveta kako da reagujete kada dete povraća i kako da pomognete da brže prestane.

Šta uraditi?

???????????????????????????????????????????????????????????????

Ako dete povraća veoma je važno da pažljivo pratite njegovo ponašanje, slušate svoj instinkt i ako smatrate da nešto nije u redu odmah pozovete lekara, ali mi vam savetujemo da ne paničite baš odmah. U slučaju stomačnog virusa dete će i pored povrćanja osećati potrebu za hranom i za igranjem iako povraćanje može poprilično da iscrpi. U tom slučaju nastavite dete da hranite kao i obično i davajte mu standardna pića.

Najvažnije je da detetu obezbedite dovoljno tečnosti da ne bi došlo do dehidracije. Isto tako da ne bi ponovno došlo do povraćanja, detetu davajte male količine tekućine, bukvalno jedan gutljaj (čaja ili soka) na svakih nekoliko minuta. Ako vaša beba povraća nastavite sa dojenjem jer će joj biti neophodno više tečnosti nego inače. U apoteci možete kupiti sredstva za oralnu rehidraciju, to su obično praškovi od kojih se pravi napitak koji nadomešćuje elektrolite koje je dete iszgubilo tokom bolesti.

Ukoliko dete samo povrća možete mu davati vodu i sokove, ali ako je uključen i proliv onda bi trebalo da pije isključivo čajeve bez šećera i rastvore za rehidraciju.

Ako je dete veće, obavezno mu ponudite da gricka nešto slano što će pokupiti kiselinu poput slanih krekera ili štapića. Mnogi za mučninu savetuju i kokakolu, ali to je na vama da li ćete dati detetu ili ne, uglavnom mnoge mame širom sveta tvrde da je veoma delotvorna kad je u pitanju ublažavanje mučnine i nagona za povraćanjem.

Znakovi dehidracije

Učestalo povraćanje kod dece veoma lako može dovesti i do dehidracije, posebno kad su u pitanju bebe i zato je važno da znate koji su to prvi simptomi dehidracije.

  • Suva usta
  • Plakanje bez suza
  • Manje uriniranje nego obično
  • Pojačana žeđ

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kada pozvati lekara

Ukoliko pored svega što ste preduzeli dete je i dalje bezvoljno i ne ponaša se kao i obično možda bi trebalo da se obratite lekaru. Posebno obratite pažnju na sledeće stavke:

  • Dete povraća duže od 24 sata.
  • Dete ne može da zadrži tekućinu u sebi duže od osam sati.
  • Dete je bezvoljno, nervozno, odbija hranu i ponaša se neobično.
  • Oseća jaku bol u stomaku.
  • Oseća glavobolju i ukočenost u vratu.

U većini slučajeva se zna desiti da se dete na neki način plaši povraćanja i zato probajte da odagnate te strahove. Naučite dete da je važno samo da izbaci sve iz sebe, da ništa ne zadržava ili guta i uverite ga da mu se ne može desiti ništa loše. Često se zna desiti da deca jednostavno ne znaju povrćati i nekontrolisano gutaju sadržaj što im zaustavlja dotok vazduha i plaše se da će se ugušiti.

Budite uz dete dok povrća, pridržavajte mu glavicu i uveravajte ga da će sve biti u najboljem redu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar