Menu 

Koža vam je osteljiva, nespretni ste, imate mačku koja voli da vas grebe? Saznajte kako da prirodno ubrzate zarastanje rana i ogrebotina.

macka grebe rukuNeki ljudi imaju mekšu i nežniju kožu i rane i ogrebotine im sporije zarastaju. Danas u apotekama postoje sredstva koja vam mogu pomoći da vam ogrebotine zarastu brže, ali postoje i neki prirodni i kućni lekovi.

Prvi koraci

Čim nastane rana ili ogrebotina važno je da je odmah pravilno dezinfikujete. Možete to učini mešavinom soli i vode (imajte na umu da peče) ili antibakterijskim sapunom. Pritisnite blago ranu i stavite hanzaplast ili ostavite da se prirodno osuši. Ne dirajte ranu i nikako je ne gulite dok ne zaraste u potpunosti i krastica sama ne otpadne. Rana i ogrebotina mora da bude čista i zaštićena (pokrivena ili premazana zaštitnim slojem za brže zarastanje). Kada perete ranu ne koristite prejaka dezinfekcijska sredstva. Važno je i da je rana i ogrebotina povremno hidratizovana. Možete neko vreme uzimati i kapsule vitamina E da biste ubrzali proces zacelenja rane.

Aloe vera, hamamelis i čajevac

Nakon pravilnog tretiranja i čišćenja rane ili ogrebotine na zatvorenu ranu nanosite sloj aloe vera gela dva puta na dan.

Pored toga preporučuje se da u kombinaciji sa aloe verom nanosite i tonik od hamamelisa – takođe, dva puta na dan. Možete ih pronaći u apotekama. Utapkajte ih kuglicom vate ili natopite, pa stavite na ogrebotinu, zamotajte i ostavite preko noći.

decak sa zamotanim prstom

Kako ulje čajevca deluje antibakterijski dobro ga je upotrebiti za brže zarastanje ranica. Lako se upija i pomoći će vam da vam se koža brže oporavi.

Još “biljnih” trikova

Na ranice i ogrebotine (one manje) možete stavljati malo kajenske paprike za brži opravak, samo, naravno, nikada na otvorene ranice.

Od biljaka preporučuju se obloge od ehinacee, kantariona i kamilice. Možete kroistiti čajeve ili ulja.

Ledum ili labradorski čaj možete pronaći u apotekama i bio šopovima. Možete kupiti i eterično ulje leduma. Odlično je protiv infekcije rana – potpomaže da se telo na prirodan način odbrani od infekcija, ali i ublažava bol. Često ovo ulje koriste kod pojave ranica i ogrebotina, jer smanjuje pojavu oteklina, promene boje kože, modrica.

Naravno, ne zaboravite ni na bokvicu. Tražite je na nezagađenim mestima, izgnječite ili iseckajte listove, pa nanesite na rane, ogrebotine, ubode insekata, mačije ili pseće ogrebotine, … Omotajte i ostavite par sati da deluje.

bokvica na ranu

Lepi cvetovi

Cveće lavande i nevena je, takođe, više nego efektno. Posebno u vidu melema i ulja, mada možete koristiti i čajeve. Deluju protuupalno i antiseptički. Ulje lavande  kao prvi korak tretiranja rane deluje bolje i od krema za zarastanje rana. Uveliko ubrzava zarastanje, a uz to divno miriše.

Brđanka je još jedan koristan cvet. Takođe je možete nanositi na ranice i ogrebotine. Posebno je delotvorna protiv uganuća i modrica – nanose se na povređene delove tela obloge od jačeg čaja od brđanke.

Pročitajte i kako da napravite melem za rane u tekstu – Čarobni prirodni lek za kožu koji morate imati!

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Darvid Koak

    Ne zacijeljivanje rana je znak pomanjkanja cinka u organizmu.

  2. Anes

    Imam ogrebotinu na licu koim sretstvom da je mazem da sto brze zaraste i da ne ostane oziljak?

Napišite komentar